Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Hollande: még elkerülhető a polgárháború Szíriában

A francia elnök szerint Oroszország együttműködésével még van idő arra, hogy elkerüljék Szíriában a polgárháborút, amely szerinte a "legrosszabb" forgatókönyv lenne.
Francois Hollande ezt szombaton a nemzeti ünnep alkalmából adott televíziós interjújában mondta.

A francia elnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában Oroszország és Kína eddig megakadályozta, hogy határozat szülessen a vérontás leállításának érdekében.

"Megmondtam Vlagyimir Putyin (orosz elnöknek), aki ragaszkodik ahhoz, hogy hazája továbbra is fenntartsa a szoros viszonyt Szíriával, hogy vannak kereskedelmi és történelmi kapcsolatok, amelyeket tiszteletben tartok. Megmondtam, hogy a legrosszabb egy polgárháború lenne Szíriában. Ezért tegyünk meg mindent azért, hogy a polgárháború elkerülésére politikai megoldást találjunk. Még van idő" - fogalmazott.

Putyin és Hollande június 1-jén találkoztak Párizsban.

A Szíria barátai elnevezésű országcsoport július 6-i párizsi értekezlete a francia elnök szerint alkalmat teremtett arra, hogy a világ országainak fele kimondja: "folytatjuk a nyomásgyakorlást azért, hogy Bassár el-Aszad (szíriai elnök) távozzon és megkezdődjön a politikai átmenet".

A Maliban kialakult helyzet kapcsán Hollande úgy vélte, az afrikai államoknak kell dönteniük arról, hogy az ENSZ és az Afrikai Unió égisze alatt milyen formában történjen katonai beavatkozás az ország északi részében.

A francia elnök szerint mindenekelőtt "egy valódi kormányra van szükség Maliban, amely felelős döntéseket hoz". "Ahhoz pedig, hogy az Afrikai Unió és az ENSZ kereteiben beavatkozás történjen, az afrikaiaknak kell meghatározniuk a pillanatot és az erőket" - tette hozzá.

"Teljes szolidaritást kell nyújtanunk. A Biztonsági Tanácsban már született egy határozat, amely lehetővé teszi a beavatkozást az ENSZ támogatásával" - emlékeztetett Hollande.

Az ország fővárosában, a délen fekvő Bamakóban a legutóbbi államcsíny óta politikai és katonai vákuum van ugyan, az ideiglenes államfő, az "egészségi okból" Párizsban tartózkodó Dioncounda Traoré azonban támogatná a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) katonai beavatkozását az iszlamista milícia által elfoglalt északi országrész visszahódítására. Az ECOWAS az ENSZ felhatalmazására vár, de ezt nem kapta meg. Az egykori gyarmattartó Franciaország, amely 2000 idegenlégióst és jól felszerelt katonát állomásoztat nyugat-afrikai helyőrségekben, logisztikai támogatást ígért az ECOWAS-nak.

A Mali északi felét még tavasszal meghódító iszlamista milícia néhány hét leforgása alatt bevezette a saríát, az iszlám törvénykezést. Megtiltották az alkoholfogyasztást és a tv-nézést, a nőknek kötelezővé tették arcuk elfátyolozását, a tolvajoknak levágják a kezét, június vége óta pedig módszeresen lerombolják a nyugat-afrikai ország egykori vallási és kereskedelmi központjának, Timbuktunak a középkori síremlékeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kolozsváron tartott nagygyűlést a felfüggesztett román államfő

Basescu ország körüli útra indította a demokrácia lángját. Július 29-én Romániában népszavazás lesz… Tovább olvasom