Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Holokauszttagadás: Botrányt okozott egy osztrák elnökjelölt

Bírálatok kereszttüzébe került egy osztrák párt elnökjelöltje a holokauszttagadást és a nemzetiszocialista eszmék terjesztését tiltó törvényről tett kijelentéseivel.
A felzúdulás azután sem ült el, hogy Barbara Rosenkranz, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) színeiben induló államfőjelölt hétfőn nyilvánosan kijelentette: elhatárolódik a nemzetiszocialista nézetektől. A politikusnőtől azt követelik, jelentse ki, hogy több millió zsidót öltek meg gázkamrákban a második világháború alatt és hogy ő maga elítéli ezt.

A jobboldali-populista párt államfőjelöltje az előző héten egy interjúban azt mondta: az úgynevezett tilalmi törvény a jelenlegi formájában részben sérti a szólásszabadságot, mert "az abszurd, furcsa, megvetendő" véleményeket sem szabad betiltani. Elfogadhatatlannak találták azt is, hogy a holokausztról azt mondta: "abból indulok ki, amit tanítottak". Rosenkranz gyermekkori éveiben, az 1960-70-es években ugyanis az ausztriai iskolai oktatásban inkább elkerülték a holokauszt témáját.

Az FPÖ kivételével valamennyi parlamenti párt elítélte Rosenkranz szavait. Egyes kommentárok a "zugnáci" jelzővel illették a politikusnőt, egy bécsi ügyvéd pedig feljelentést tett ellene a tilalmi törvény megsértése címén. Elítélte Rosenkranz kijelentéseit Christoph Schönborn bécsi érsek is. Mint fogalmazott, az ő szemében "nem választható" az, aki nem ad egyértelmű választ a holokauszt kérdésében.

Egy későbbi interjúban Rosenkranz igyekezett árnyalni kijelentéseit. "Nem lehet kétséges", hogy voltak gázkamrák - mondta, és tagadta, hogy a tilalmi törvény eltörlését akarná.

Josef Cap, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) frakcióvezetője szerint Rosenkranznak ki kell jelentenie, hogy nem csak eltörölni, de módosítani sem akarja a törvényt. Robert Fuchs jogászprofesszor, a bécsi egyetem büntetőjogi intézetének vezetője szerint viszont Rosenkranz nem vonható felelősségre azért, ha a törvény részleges eltörlését akarja. Egy demokráciában a törvények megváltoztatására vonatkozó igényt nem lehet megtiltani, és az osztrák bíróságok gyakorlata szerint önmagában nem büntethető a gázkamrákkal kapcsolatos kétség sem, csak létezésük tagadása - mondta.

Bírálói rámutatnak arra is, hogy az FPÖ nemzeti szárnyához tartozó alsó-ausztriai tartományi miniszter férje, Horst Jakob Rosenkranz szélsőjobboldali körökben forog, és hogy korábban a betiltott Nemzeti Demokrata Pártban (NPD) tevékenykedett.

Egyértelmű állásfoglalásra szólította fel Hans Dichand, a Kronen Zeitung című bulvárlap tulajdonosa is, aki korábban még arra buzdította a lap olvasóit, hogy szavazzanak az FPÖ jelöltjére. Dichand időről időre publikál a példányszámát tekintve vezető osztrák lapban, írásai befolyásolhatják a közvéleményt.

Az április 25-i elnökválasztáson eddig csak két párt indított jelöltet, az FPÖ és az SPÖ. A botrány kipattanása előtt készült felmérések Rosenkranznak a szavazatok 26 százalékát jósolták, míg az SPÖ jelöltjének Heinz Fischer hivatalban lévő államfőnek 74 százalékot.

Azt egyelőre nem tudni, hogyan hatott Rosenkranz népszerűségére a belpolitikai vihar. Mindamellett egy friss felmérésben a megkérdezettek 41 százaléka úgy vélekedett, hogy a politikusnő szavai ártanak Ausztria nemzetközi megítélésének.

Olvasóink írták

 • 4. jq 2010. március 18. 15:59
  „Állítólag a legújabb kutatások szerint Németországban nem voltak gázkamrák, csak a megszállt Lengyelország területén. Ha valaki mégis azt mondja, hogy Németország területén voltak, akkor az holokauszttagadás? Hiszen akkor ellenkezik a kutatók hivatalos álláspontjával”
 • 3. M@M 2010. március 09. 16:42
  „dodó!
  Szerinted leállnak veled észérvek alapján vitatkozni??? Ez hiú ábránd........ne is álmodj ilyesmiről! Csak hátulról,........sosem szemtől szembe!”
 • 2. dodó 2010. március 08. 20:28
  „2010. márc.07. Perge Ottó NYILVÁNOS VITÁT KEZDEMÉNYEZ az ún. "holokausztról"

  "Vitassuk meg nyilvánosan az úgynevezett holokauszt kérdését!
  A Magyar Narancs című cionista újság február 25-én ,,szerkesztőségi írást" közölt, melynek szerzői kifejezik örömüket, hogy végre rács mögé lehet dugni a ,,holokauszt tagadóit". ,,Helyes. Sőt: végre" - örvendeznek a liberálisnak a legkevésbé sem nevezhető cionisták.
  Szerintük ugyanis a holokauszt tagadása ,,nem csak undorító dolog, de társadalmi veszélyessége is kitapintható. Tiltásnak vagy nem tiltásnak nincs köze a szólásszabadsághoz" - szögezik le a megfellebbezhetetlen ítéletet. A Magyar Narancs szerkesztői úgy vélik, hogy a ,,holokauszt tagadói" valójában nem akarnak rendes, becsületes vitát folytatni ellenfeleikkel, hanem le akarják gyilkolni a zsidókat. ,,A holokauszttagadó sem vitatkozni akar, hanem gyilkolna, ha tehetné. Igazából nem is tagadja a holokausztot, vagy ha igen, ezt sajnálkozva teszi; azt sajnálja, hogy nem sikerült rendesen pontot tenni a végére...Hisz nem beszélni akarnak velük, beszélgetni, diskurálgatni, hanem megalázni, nem létezővé tenni, megsemmisíteni akarják őket" - jelentik ki. Hogy honnan veszik ezeket a képtelen állításaikat, nem hozzák jobb sorsra érdemes olvasóik tudomására.

  De rendben van. Legyen végre nyilvános vita! Ezúton felszólítom a Magyar Narancs szerkesztőségét, hogy kezdjünk nyilvános vitát az úgynevezett holokauszt kérdéséről! Beszéljük meg, ahogy a ,,drága Bolgár úr" mondaná! De lehetőleg még azelőtt kezdjük el az eszmecserét, hogy a holotagadó-törvény életbe lépne, ugyanis szeretném elkerülni a börtönt. Én a magam részéről nyilvánosan is vitatkoznék veletek, hátha sikerülne meggyőznöm titeket arról, hogy én is emberi lény vagyok, és nem vagyok potenciális tömeggyilkos. De beláthatjátok, narancsos lányok és fiúk, hogy éppen az általatok olyannyira várt holotörvény miatt lehetetlen a nyilvános vita, melynek eredményeképpen engem súlyos hátrányok érnének, és alighanem börtönbe is zárnának. (Ha garanciákat kapnék, hogy nem ér semmiféle hátrány, közönség előtt, ,,élőben" is folytatnék eszmecserét a holokausztról, de ebben a cionista diktatúrában bizony aligha lehetnek illúzióim.) De hát az interneten is lehet vitázni! Csak nem féltek talán? Ha olyannyira biztosak vagytok az igazatokban, meg az éppen aktuális holodogmák hitelességében, akkor miért menekültök a vita elől? Ha olyannyira ,,gyilkos indulatú", ,,gazember", meg ,,tudatlan" az összes revizionista, akkor az ki fog derülni az eszmecsere folyamán, és még jól is jártok, mert sikerül nyilvánosan csapást mérni az egyre erősödő nácizmusra. Miért hagynátok ki tehát a kínálkozó lehetőséget?"”
 • 1. 751510 2010. március 08. 19:14
  „Ez milyen már?!

  "Mondd ki, hogy volt holokauszt!"...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszasírják a németek a nagykoalíciót

Németország - Visszasírják a németek a korábbi nagykoalíciót egy hétfőn nyilvánosságra hozott… Tovább olvasom