Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Igazságtalan a Bin Ladent azonosító orvos ítélete

Washington szerint igazságtalanul ítélték el 33 év börtönre Pakisztánban a bin Laden likvidálásában segítő orvost.
Alaptalannak és igazságtalannak nevezte az amerikai külügyminiszter csütörtökön azt, hogy Pakisztánban 33 év börtönre ítélték azt az orvost, aki segített az Amerikai Hírszerző Ügynökségnek (CIA) azonosítani Oszama bin Ladent, az al-Kaida terroristahálózat vezérét.

Sakil Afridit szerdán ítélte el első fokon egy tartományi bíróság Pakisztán északnyugati, Afganisztánnal szomszédos vidékén hazaárulás vádjával.
"Sajnáljuk az elítélést és a büntetés súlyosságát is" - mondta Hillary Clinton. Hozzátette, Afridinek "döntő szerepe volt a világ egyik legsötétebb gyilkosának a likvidálásában. Pakisztán, az Egyesült Államok és az egész világ érdekében cselekedett".

Az orvos hamis oltási kampányt szervezett tavaly Abbotábádban, abban a pakisztáni városban, ahol bin Laden bujkált. Afridi így segítette hozzá a CIA-t DNS-mintákhoz, amelyek alapján bebizonyosodott, hogy valóban a terroristavezér és családja rejtőzik a városban. Május elején egy amerikai kommandó rajtaütött a rejtekhelyül szolgáló házon, és végzett Oszama bin Ladennel.

Az amerikai szenátus fegyveres erők bizottsága Sakil Afridi elítélése miatt jelképesen 33 millió dollárral csökkentette a Pakisztánnak szánt pénzügyi segély egyik tételét. Lindsay Graham republikánus szenátor "skizofrén szövetségesnek" nevezte Iszlámábádot, mondván, egyfelől segíti az Egyesült Államokat, ugyanakkor támogatja az afganisztáni pastu terroristavezér, Dzsaláluddin Hakkáni amerikai célpontokat is támadó hálózatát.

Előzőleg a washingtoni szenátus egy másik, illetékes bizottsága kevesebb mint a felére csökkentette a Pakisztánnak járó amerikai segély összegét. A dél-ázsiai iszlám köztársaságnak így nem egészen egymilliárd dollárt folyósítanának a 2012. október 1-jével kezdődő pénzügyi évben. A szenátorok többek között "maffiamódszerre", zsarolásra" panaszkodtak, arra utalva, hogy Iszlámábád a korábbi 250 dollár helyett teherautónként 5 ezer dollárt követel azért, hogy átengedje pakisztáni területen az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderőnek szánt utánpótlást. A pakisztáni kormány azután emelte húszszorosára a díjat, hogy novemberben egy NATO-helikopter tévedésből egy pakisztáni ellenőrzőpontot vett célba az afgán határtól nem messze, és a támadásban meghalt 24 pakisztáni katona.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brit nyomozók vizsgálódhatnak Líbiában egy londoni rendőrnő halála ügyében

Líbiában kezdhet vizsgálatot a Scotland Yard nyomozóinak egy csoportja a Líbia londoni… Tovább olvasom