Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Illegális gyerekgyártás Bukarestben

Román nőktől vásárolt petesejtekből német és izraeli asszonyok számára folytattak mesterséges megtermékenyítést. És még be is csapták a megrendelőket.
Illegális "gyerekgyártás" miatt vettek őrizetbe Bukarestben több személyt, miután kiderült, hogy egy izraeli tulajdonban lévő klinikán román nőktől vásárolt petesejtekből német és izraeli asszonyok számára folytattak mesterséges megtermékenyítést, ráadásul a "megrendelőket" be is csapták.

A romániai Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal (DIICOT) ügyészei huszonkilenc személy ellen adtak ki letartóztatási parancsot. Kiderült ugyanis, hogy az izraeli tulajdonban lévő bukaresti Sabyc klinikán a román törvényekbe ütköző tevékenységet folytattak.

A hatóságok őrizetbe vettek egy nőgyógyászt, a klinika vezetőjét, valamint egy titkárnőt is, aki tevékenyen részt vett a petesejt-kereskedelemben. A rajtaütés pillanatában harminc izraeli asszony is a helyszínen tartózkodott, őket éppen a mesterséges megtermékenyítésre készítették elő. Lefoglaltak nagy mennyiségű pénzt is, és elkobozták a klinika számítógépeit, iratait.

Az intézményt egy izraeli orvoscsalád alapította 1999-ben. A híradások szerint itt eddig mintegy kétezer mesterséges megtermékenyítést hajtottak végre. A petesejteket romániai - többségükben roma - 18 és 30 év közötti szegény nőktől vásárolták 200-250, esetenként 800-1000 euróért. A főleg Németországban és Izraelben élő női ügyfelek a mesterséges megtermékenyítésért állítólag 10-15 ezer eurót fizettek.

A román törvények tiltják az anyagi ellenszolgáltatásért történő petesejt-adományozást. A klinika ráadásul nem is rendelkezett az effajta tevékenységhez szükséges engedélyekkel. A lefoglalt iratokból kiderült, hogy a "megrendelőket" ráadásul be is csapták. Többeket közülük ugyanis úgy tájékoztattak, hogy a donor szőke és kékszemű, valójában sötét hajú és barna szemű volt.

Romániában nem ez az első "gyerekgyártási" botrány. Már 2005-ben a bűnügyi hatóságok látókörébe került egy izraeli orvos által 1998-ban alapított klinika, a Global Art. Az ügyet akkor a BBC News robbantotta ki egyik híradásával, amelyben bemutatta a külföldi megrendelésre dolgozó intézményt. Az akkori vizsgálatok szerint a román fővárosba fagyasztott állapotban küldött ondósejteket a klinika Romániában gyűjtött petesejtekkel egyesítette, ezeket pedig szintén lefagyasztva juttatta vissza a feladónak. A magzatot a bukaresti klinikával együttműködő külföldi intézetekben ültették be a spermát szolgáltató férfi partnerének méhébe. Állítólag bukaresti egyetemeken tanuló lányok adták pénzért petesejtjüket, így egészítve ki keresetüket. A klinika 200 dollárt fizetett mindegyiküknek.

Olvasóink írták

 • 4. 19701230 2009. július 22. 21:52
  „de mé pont román nök petesejtjeit?”
 • 3. papsajt 2009. július 22. 11:17
  „Talán normalizálni kellene a törvényeket. Sok pár szeretne gyermeket, akinek a természet nem adta meg a lehetőséget rá!”
 • 2. ojack 2009. július 22. 11:04
  „Már az is baj ha szaporodnak?!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. Creiddlyad 2009. július 21. 20:24
  „tiszta robin cook”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragikus lakástűz Franciaországban

Az apa és lánya megmenekült, az anya és három fiuk bennégett. Valószínűleg baleset történt. Tovább olvasom