Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Ilyen még nem volt: börtönbe kerülhet egy lepkegyűjtő

Ritka pillangókat pusztított el az 57 éves férfi.
Börtönbüntetéssel sújthatják azt a brit lepkegyűjtőt, akit Nagy-Britannia legritkább pillangója két egyedének gyűjtésében és elpusztításában talált bűnösnek a bristoli bíróság pénteken.

Az 57 éves Philip Cullent a védett nagyfoltú hangyaboglárka (Maculinea arion) "megölésében, gyűjtésében és birtoklásában" mondta ki bűnösnek az illetékes bíró.

"Ez egy különleges eset. Soha nem ítéltek el még senkit a ritka faj gyűjtéséért és megöléséért" - hangsúlyozta Kevin Withey ügyész a bíróságon.

A lepkegyűjtőt a délnyugat-angliai Gloucestershire és Somerset grófságok két természetvédelmi övezetében is látták, amint a ritka lepkékre vadászik. Bristoli otthonában tartott házkutatáskor 30 tálca különféle preparált lepkét találtak, köztük nagyfoltú hangyaboglárkákat.

A nyomozók kiderítették, hogy a gyűjtő az eBayen lepkéket árult, és azt állította, hogy a nagyfoltú hangyaboglárkákat Franciaországban gyűjtötte.

Az első nagyfoltú hangyaboglárkát 1795-ben találták Nagy-Britanniában, ám a faj 1979-re eltűnt a szigetországból. Svédországból hozott példányokkal honosították meg újra tucatnyi térségben.

A lepkék fajmentésével foglalkozó Butterfly Conservation csoport szerint feketepiacon kereskednek a ritka lepkefajjal, amelynek egy-egy egyedéért 300 fontot (107 ezer forint) kérnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokkoló videó: motorosra borította a falat a munkagép kezelője

Sokkoló videó: motorosra borította a falat a munkagép kezelője
Ez történik, ha nem tartják be a biztonsági előírásokat. Tovább olvasom