Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 29°C Még több cikk.

Irán nemzetközi szerv létrehozását javasolta a leszerelés ellenőrzésére

Független nemzetközi szerv létrehozását javasolta a nukleáris leszerelés ellenőrzésére és az atomfegyverek terjedésének megakadályozása végett szombaton egy teheráni konferencián Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök.
Az aznap kezdődött kétnapos konferencia szándéka szerint a hét elején tartott washingtoni nukleáris biztonsági csúcstalálkozó ellenrendezvénye kíván lenni.

Az "Atomenergia mindenkinek, atomfegyver senkinek" jelmondattal rendezett konferenciára 14 ország külügyminiszterei és 56 ország szakértői gyűltek össze. A Farsz iráni hírügynökség szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának vétójoggal rendelkező hatalmai is küldtek kisebb delegációkat a konferenciára.

Ahmadinezsád a konferenciát megnyitó beszédében éles támadást intézett az ENSZ BT nukleáris hatalmainak vétójoga ellen. Lehetetlen állapot - mondta -, hogy ezeknek az államoknak a globális fejlemények felett is vétójoguk legyen. Nem várható el tőlük komoly nukleáris leszerelés - hangoztatta az iráni elnök. Egyúttal követelte, hogy zárják ki az Egyesült Államokat és más atomhatalmakat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségből.

Ali Hamenei, Irán vallási és politikai vezetője a konferencián felolvasott üzenetében leszögezte, hogy az atomfegyverek bevetése nem egyeztethető össze az iszlámmal. Elítélte a washingtoni kormány "hazugságait", és a "világ egyetlen nukleáris bűnözőjének" nevezte az Egyesült Államokat.

Megfigyelők a teheráni konferenciában az iráni vezetés újabb kísérletét látják arra, hogy vitatott atomprogramját úgy állítsa be, mint amely kizárólag békés célokat szolgál. Emellett a konferencián pellengérre állítják Irán ősellenségét, Izraelt, amely Teherán szerint nukleáris arzenálja miatt fenyegetést jelent a közel-keleti térség békéjére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszországban zavartalan a légi forgalom

Oroszországban zavartalan a légi forgalom, a pénteken késő délután lezárt kalinyingrádi repülőteret… Tovább olvasom