Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Iráni elnök: Az iszlám forradalom nem áll meg határainknál

Követelte, hogy az Egyesült Államok kérjen bocsánatot az "Iráni elleni bűnökért", és Obama "mély és alapvető változásokat vezessen be".
Az iráni elnök kijelentette szombaton, hogy az "iráni iszlám forradalom" nem áll meg az ország határainál. Mahmud Ahmadinezsád a fordulat kezdetének 30. évfordulóján tartott beszédet Teheránban."A forradalom él, eleven 30 év után is" - mondta az iráni államfő azon a ceremónián, amelyet Khomeini ajatollah számüzetéséből történt hazatérésének évfordulóján tartottak. "A kezdetén vagyunk az útnak, amely nagy változásokhoz vezet. Ez a hatalmas forradalom folytatódik mindaddig, amig az igazságosságot el nem érjük" - közölte Ahmadinezsád, aki ezután azt mondta, hogy a "forradalom" Iránban történt meg, de nem korlátozódik Iránra.

A ceremónián - amit a néhai Khomeini mauzóleumánál tartottak Teherán déli részén - Ahmadinezsád mellett jelen volt Irán jelenlegi legfőbb vallási vezetője, Ali Hamenei és a hadsereg minden vezetője. "Őrizni fogjuk Khomeini imám nagyszerű szellemi hagyatékát" -fogalmazott Hamenei az államfő beszéde után. Barack Obama amerikai elnök a minap azt üzente Iránnak, hogy szándékában áll kezet nyújtani, ha Teherán " nem az öklét mutatja." Válaszul Ahmadinezsád követelte, hogy az Egyesült Államok kérjen bocsánatot az "Iráni elleni bűnökért", és Obama "mély és alapvető változásokat vezessen be".

A két ország közötti kapcsolatok 1979. novembere után mérgesedtek el. Ekkor iszlamista diákok elfoglalták a teheráni amerikai nagykövetséget, majd 444 napon át túszul tartották az ott tartózkodó amerikaiakat. Az akkori elnöknek, Jimmy Carternek volt egy kudarcba fulladt katonai mentőakciója. Ennek tulajdonítják sokan Carter vereségét Ronald Reagan-nel szemben az 1980-as elnökválasztásokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évszázados hőség Ausztráliában, eddig csaknem 30 halott

Valósággal megállt az élet Ausztrália második legnagyobb városában, Melbourne-ben szombaton a… Tovább olvasom