Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Irányváltást sürgetnek vezetô német szociáldemokraták

Németország - A súlyos választási kudarc után baloldali irányváltást sürgetnek az ellenzékbe kényszerült pártban vezető német szociáldemokrata politikusok.
Egyik fő hangadójuk, Olaf Scholz eddigi munkaügyi miniszter egy csütörtöki interjúban hangsúlyozta, hogy az SPD-nek mielőbb nyitnia kell a Baloldal pártja felé. A csoport szóvivője, Björn Böhning ugyancsak a konzervatív Die Weltnek nyilatkozva azt is felvetette, hogy a hatékonyabb fellépés érdekében a két pártnak a Bundestagban közös ellenzéki frakciót kellene alakítania.

Csütörtöki értesülések szerint a baloldali irányváltás, illetve az egykori keletnémet kommunista utódpártot, a PDS-t is magában foglaló Baloldal pártja felé történő nyitás szándéka annyira komoly, hogy az SPD-ben Franz Müntefering pártelnök vezetésével munkacsoportot hoztak létre mindennek kidolgozására. A választási vereség miatt fő bűnbaknak tekintett Müntefering már közölte, hogy a párt novemberi kongresszusán lemond az elnöki tisztségről. Utóda minden bizonnyal az elmúlt négy évben hatalmon lévő nagykoalíciós kormány környezetvédelmi minisztere, Sigmar Gabriel lesz, aki maga is a nyitás egyik fő szószólója.

A szociáldemokrata párt mindeddig csak tartományi szinten volt hajlandó szövetségre lépni a Baloldal pártjával, szövetségi szinten azonban ezt elutasította. A múlt vasárnapi választási kudarc után azonban a párton belül felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint ez a politika tovább nem tartható fenn; az SPD országosan sem zárkózhat el a tőle balra elhelyezkedő, nem kevés csalódott szociáldemokrata szavazót maga mellé állító párttal való összefogástól. Az SPD-ben többen úgy vélekednek: a most hatalomra került konzervatív-liberális koalíciót 2013-ban az új ellenzéki hármas - a szociáldemokraták, a Zöldek és a Baloldal - csakis együttesen válthatja le.

Értesülések szerint az irányváltás egyetlen feltétele, hogy a Baloldal mondjon le "külpolitikai illúzióiról", így egyebek között a lisszaboni szerződés és a NATO ellenzéséről, valamint az Afganisztánból történő azonnali kivonulás követeléséről. A párt már korábban jelezte, hogy a hatalomra jutás érdekében kész a "kompromisszumokra".

A Baloldal ugyanakkor arra szólította fel a szakszervezeteket, hogy politikai megmozdulásokkal szálljanak szembe a megalakulás előtt álló, új konzervatív-liberális kormányzattal. Klaus Ernst, a párt elnökhelyettese a Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozva azzal vádolta a CDU/CSU és a liberális FDP egyes köreit, hogy a válság elhárításának ürügyén a szociális állam további leépítésére törekszenek. Ernst szerint e törekvések ellen a szakszervezeteknek politikai sztrájkokkal kell felvenniük a harcot.

A Baloldal felhívása megerősíti azokat a vélekedéseket, amelyek szerint veszély fenyegeti a Németországot az elmúlt négy évben jellemző társadalmi békét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszorulnak az öszvérek a Grand Canyonból

Egyesült Államok - Kiszorulnak az öszvérek a Grand Canyonból; az amerikai nemzetipark-szolgálat… Tovább olvasom