Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Ismeretlen harci repülőgépek bombázták Tripolit

A támadások célpontjai Miszráta városból érkezett fegyveres iszlamisták voltak.
Halifa Haftár lázadó tábornok iszlamistaellenes erőinek harci repülőgépei bombázták a líbiai fővárosban milicisták állásait hétfőn, és megöltek hat embert - közölték a hatóságok, illetve Haftár csapatainak egy parancsnoka.

A támadások célpontjai Miszráta városból érkezett fegyveres iszlamisták voltak, akik hetek óta próbálkoznak Tripoli nemzetközi repülőterének elfoglalásával. A létesítményt egy Zenten városból érkezett milícia ellenőrzi. A harcok tönkretették a repteret, és rakéták csapódtak be a főváros lakónegyedeibe is.

A kormány először arról számolt be, hogy a támadást ismeretlen gépek követték el, és a sajtóban olyan találgatások is szárnyra kaptak, hogy az is lehetséges, valamelyik szomszédos országból érkeztek a repülők. Emiatt az olasz nagykövetnek a televízióban kellett cáfolnia, hogy országa érintve lenne az ügyben.

Néhány órával később azonban Haftár erőinek egy parancsnoka közölte, hogy ők követték el a bombázást.

A nyugalmazott tábornok májusban hadjáratot hirdetett a szélsőséges milíciák ellen, arra hivatkozva, hogy a gyenge kormány képtelen rendet tenni az országban. Haftárhoz a hadsereg számos egysége csatlakozott, felhívása után az elmúlt hónapokban Bengáziban és Tripoliban is heves harcok folytak az iszlamista és a szekuláris fegyveres csoportok között.

Líbiában a kormány Moammer Kadhafi néhai diktátor hatalmának három évvel ezelőtti megdöntése óta nem volt képes ellenőrzése alá vonni az ország egészét, illetve lefegyverezni a forradalom során verbuválódott milíciákat.

A júniusban megválasztott új líbiai parlament a múlt héten - a polgári lakosság védelemében - külföldi beavatkozást támogató határozatot fogadott el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ügyész szerint nem történt gyilkosság Kézdiszentléleken

A Kovászna megyei főügyész szerint nem merül fel a gyilkosság gyanúja a Kézdiszentléleken augusztus… Tovább olvasom