Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Iszlamisták uralták a pénteki kairói tüntetést

Iszlamista erőfitogtatás jellemezte a kairói Tahrir téren tartott pénteki tüntetést annak jeleként, hogy megbomlóban van a rendszerbuktató tömegek egysége Egyiptomban.
Az ország alapos átalakításának folyamatos napirenden tartását követelő tüntetéseken az elmúlt hetekben nem vettek részt szervezetten az iszlamista csoportosulások, például a legbefolyásosabb Muzulmán Testvériség, valamint a nála jóval türelmetlenebb szalafisták. Csatlakozásuk jelentősen megnövelte a résztvevők számát, így a megmozdulás a legnagyobbak közé tartozott a Mubarak-rendszer bukása óta a tudósítások szerint.

A több tízezer fős tömeg a békés megújulást szorgalmazó szokásos jelszavak helyett "isten törvényének" azaz a saríának a bevezetését követelte annak ellenére, hogy korábban egy olyan megállapodás született, miszerint a tüntetés során kerülni fogják a népmozgalmat megosztó témákat. "A nép a saría alkalmazását akarja... Nincs más isten, mint Allah... Egyiptom muzulmán ország, nem amerikai tartomány... Az iszlám törvényei az alkotmány fölött állnak" - hirdették felirataikon.

A megújulás laikus hívei most azt tartják az egyik fontos feladatnak, hogy előre kijelöljék a választások után elfogadandó új alkotmány alapvető irányelveit. Attól tartanak ugyanis, hogy a parlamentben túlsúlyba kerül az iszlamista befolyás. Tervükkel egyetért az országot kormányzó katonai tanács is. Az iszlamista pártok viszont azt mondják, hogy semmi sem korlátozhatja az új parlamentet az új alkotmány előkészítésében.

Olvasóink írták

  • 1. Jozsoci 2011. július 29. 20:24
    „Mondtam már korábban, hogy vissza fogjuk még sírni Mubarakot meg Kadhafit. A tálibokhoz hasonló elvakult muzulmánok fogják átvenni a hatalmat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pilóták a hibásak az 5 magyar életét is követelő repülőgép-katasztrófának

Az Air France légitársaság Rio de Janeiro-Párizs járata 2009. június 1-jén éjszaka, 228 emberrel a… Tovább olvasom