Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Izrael: megszavazza a palesztin államot az ENSZ

Izrael arra számít, hogy az ENSZ-közgyűlés szeptemberi ülésszakán nagy arányban megszavazzák egy palesztin állam létrejöttét és csatlakozását a világszervezethez- idézi vasárnap a Háárec című izraeli baloldali napilap az ország ENSZ-nagykövetének egy táviratát.
A táviratban, amelynek tartalmát diplomáciai forrásból megerősítették, Ron Prozor nagykövet borúlátását hangoztatta Izrael abbéli esélyeit illetően, meggátolhatja-e egy ilyen határozat elfogadását.

"A legtöbb, amiben reménykedhetünk, hogy államok egy csoportja tartózkodik vagy nem vesz részt a szavazáson" - jegyezte meg a tapasztalt diplomata. A Háárec szerint eddig csak öt ország tájékoztatta Izraelt arról, hogy egy palesztin állam csatlakozása ellen fog szavazni: az Egyesült Államok, Németország, Olaszország, Hollandia és Csehország. Az izraeli külügyminisztérium arra számít, hogy a 193-ból 130-140 fog a palesztin államra szavazni, vagyis bőven meglesz a kétharmados többség.

A palesztinok teljes jogú ENSZ-tagságot akarnak és Palesztinának az 1967. június 4-i, a hatnapos háború előtti határok közötti elismerését, vagyis egész Ciszjordániát, a Gázai övezetet és Kelet-Jeruzsálemet. Azt remélik, hogy "több mint 150 ország" támogatását kapják meg ehhez a világszervezet közgyűlésében.

Az Egyesült Államok eközben biztonsági tanácsi vétójogával fenyegetőzik - a felvételi kérelmet a BT-nek jóvá kell hagynia. A palesztinok úgy próbálnák megkerülni ezt, hogy közvetlenül a közgyűléshez fordulnak, bár ez utóbbi döntés nem annyira kötelező érvényű.

A közgyűlési szavazásra októberben kerülhet sor - írja a Háárec. Mahmúd Abbász palesztin elnök felhívta szombaton Catherine Ashtont, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, kérve, hogy támogassa egy palesztin állam ENSZ-csatlakozási kérelmét, amelyet szeptember 20-án szándékoznak benyújtani.

Olvasóink írták

 • 1. bánki 2011. augusztus 29. 18:22
  „,,Egyesült Államok, Németország, Olaszország, Hollandia és Csehország"

  Ez jó !

  USA! lehetősége lett volna a zsidók befogadására a harmincas években és 1944-ben ( tíz ezer teherautót kért Hitler)
  Németország- mintha a ,,holokausztot ők követték volna el- nem hiányoztam a történelem órákról !
  Olaszország- a fasizmus feltalálója és ez nem azonos azzal a lándzsával és sövényfonattal a kora római kórból !
  Hollandia - ? - a zsidók 95 %-át likvidálták a nácik- a Srebrenicai vérengzés sem volt túl régen - http://www.google.com/cse?cx=partner-pub-0411022568461983%3A5audc8sxm0c&ie=ISO-8859-2&q=sass+szab
  Csehország- politikai prostitúció -kisebb ellenállás volt a nácikkal szemben mint 44-ben a mi megszállásunk alatt. Mellesleg Hitler nem vonult végig diadalmenetben Budapesten ellentétben a ,,zlata" Prahával. V. Havel klasszikus mondása ,,a puliszka nem robban "

  Izrael azonosan = Szovjetunió, Csehszlovákia, Jugoszlávia, USA és talán az EU. Szép rózsaszín álom!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hurrikán: törölték a New York-Budapest járatokat

Sem az American Airlines, sem a Delta légitársaság járata nem érkezett meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vasárnap. Tovább olvasom