Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Izraeli és palesztin vezetőkkel tárgyalt a spanyol kormányfő

Spanyolország fokozza erőfeszítéseit a közel-keleti béke és a palesztin állam megteremtéséért, amikor 2010 első felében ellátja az Európai Unió soros elnöki tisztségét. Erről biztosította izraeli és palesztin vendéglátóit a spanyol miniszterelnök csütörtökön.
A Simon Peresz izraeli államfővel Jeruzsálemben tartott megbeszélésen José Luís Rodriguez Zapatero hangsúlyozta, hogy soros EU-elnökként Spanyolország tevékenysége aktív lesz és korrekt mind Izraellel mind a palesztinokkal. Síkra szállt a mindenki számára a fejlődést és a gazdasági jólétet biztosító béke megteremtéséért, hangsúlyozva, hogy soros EU-elnökként Madrid nem hagyja mulandóba veszni az időt, hanem a békefolyamatban való előrelépésért fog dolgozni. Megerősítette, hogy Spanyolország "igazságos" békét akar a Közel-Keleten, két, egymást tisztelő független állam létrehozásával és Izrael biztonságának szavatolásával.

Zapatero a nap folyamán Rámalláhban megbeszélést folytatott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is. A spanyol kormányfő kijelentette: le kell állítani a zsidó telepek építését és bővítését, hogy folytatódhassanak a politikai tárgyalások az izraeli és a palesztin fél között. Csakúgy mint a Simon Peresszel folytatott tárgyaláson, megerősítette, hogy támogatja Barack Obama amerikai elnököt és kormányzatát, amely - egyelőre hasztalan - próbálja újraindítani a 2008-ban megfeneklett palesztin-izraeli tárgyalásokat.

Miniszterelnökként Zapatero első alkalommal érkezett hivatalos látogatásra Izraelbe és a palesztin területekre. Közel-keleti körútjának első állomása Szíria volt, ahol Bassár el-Aszad elnökkel szerdán áttekintette a békefolyamat kérdéseit. Csütörtök este Jeruzsálemben megbeszélést tart Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Cipi Livni volt külügyminiszterrel, a legnagyobb izraeli ellenzéki párt vezetőjével.

A Maariv című izraeli napilapnak adott, az újság pénteki számában megjelenő nyilatkozatában a spanyol miniszterelnök a jövő felé fordulást szorgalmazta. "Egy olyan erőszak történetében, amely annyi fájdalmat okozott, úgy tűnik, hogy elképzelhetetlen dolgok történtek meg. Ezzel együtt, ha újra akarjuk indítani a térség békéjét megteremtő tárgyalásokat, nem ragadhatunk le minden részletnél" - mondta arra a kérdésre válaszolva, hogy egyetért-e az izraeli hadsereget és a palesztin fegyvereseket háborús bűnökkel vádoló Goldstone-jelentés megállapításaival.

Zapatero szerint a jelentést figyelembe kell venni, de "a válasznak megfontoltnak, kiegyensúlyozottnak kell lennie", olyannak, amely nem akadályozza az izraeli-palesztin béketárgyalásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik az öngyilkossági hullám a France Télécomnál

Újabb öngyilkosság történt csütörtökön a France Télécomnál: a távközlési vállalat egyik 48 éves… Tovább olvasom