Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Janukovics lövette a majdani tüntetőket

Az ukrán főügyészség sajtószolgálata szerint az elüldözött államfő a belügyminisztériumon és a nemzetbiztonsági szolgálaton keresztül adott ilyen parancsot. Tucatnyi rohamrendőrt vettek őrizetbe a támadások miatt.
Őrizetbe vették a feloszlatott ukrán különleges belügyi egység, a Berkut 12 tagját, akiknek a gyanú szerint közük volt a több tucat tüntető halálát okozó február 20-i kijevi orvlövésztámadáshoz - közölte csütörtökön az ukrán Szabadság Rádióval a főügyészség szóvivője.

A tisztségviselő hozzátette, hogy az őrizetbe vettek között van a Berkutnak az az egységparancsnoka, aki alárendeltjeinek kiadta a támadáshoz használt lőfegyvereket.

A hatalomváltást követelő tüntetők és a rendőrök között januárban és februárban történt kijevi összecsapásoknak több mint száz halálos áldozata és több száz sebesültje lett. A február 20-i helyszíni jelentések szerint a kijevi Függetlenség tere közelében bevetett berkutos mesterlövészek nyakra és fejre célzott lövéseket adtak le a tüntetőkre, ami alapján erősen valószínűsíthető, hogy nem oszlatásra, hanem szándékos emberölésre kaptak parancsot.

Oleh Mahnickij főügyész csütörtökön az ukrán Ötös hírtelevízióban kijelentette, hogy a gyanúsítottak a Berkut egy úgynevezett "fekete századának" tagjai, akiknek lőfegyvereket, köztük mesterlövész puskákat osztottak ki azzal a paranccsal, hogy fedezzék a fegyvertelen berkutosok visszavonulását.

Olekszij Bahanec helyettes főügyész hozzátette, hogy a Berkut alakulat "átlagos" tagjainál - köztük a kijevieknél - nem voltak lőfegyverek.
Szavai szerint a felfegyverzett berkutosok feladata az volt, hogy lőjenek az előre nyomuló tüntetőkre, így nyújtva lehetőséget a csak oszlatásra alkalmas eszközökkel felszerelt rohamrendőrök visszavonulásához, a Függetlenség teréről nyíló Insztitutszka utcából a kormánynegyed belseje felé.

Az ukrán főügyészség sajtószolgálatának korábbi közlése alapján Viktor Janukovics akkori ukrán államfő személyesen adott utasítást saját hivatalán, a belügyminisztériumon és a nemzetbiztonsági szolgálaton (SZBU) keresztül február 20-án arra, hogy a biztonsági erők nyissanak tüzet a kijevi tüntetőkre. Két nappal később Janukovicsot távollétében leváltotta az ukrán parlament, megfosztva őt elnöki hatalmától.

Janukovics lövette a majdani tüntetőket

Viktor Janukovics megbuktatott ukrán államfő személyesen adott parancsot arra február 20-án, hogy a biztonsági erők nyissanak tüzet a kijevi tüntetőkre - tájékoztatta az UNIAN hírügynökséget az ukrán főügyészség sajtószolgálata Oleh Mahnickij főügyészre hivatkozva.

A hírügynökség honlapján csütörtökre virradóra megjelent jelentés szerint Janukovics saját hivatalán, a belügyminisztériumon és a nemzetbiztonsági szolgálaton (SZBU) keresztül adott ilyen utasítást.

A nyomozás során fény derült arra, hogy tüntetőkre a Berkut nevű belügyi rohamegység fegyveresei lőttek az Ukrajna szálloda tetejéről. Tovább folyik a vizsgálat azokkal a hírekkel összefüggésben, hogy más kijevi épületek tetejéről is a tüntető tömegbe lőttek.

A Berkut létrejötte óta az osztag tagjainak felhatalmazásuk volt lőfegyverek, így mesterlövész-puskák használatára is.

Az UNIAN szerint már őrizetbe vették az új hatalom által feloszlatott Berkut három volt tagját, illetve további hatot kihallgatnak a hatóságok. Várhatóan az utóbbiakat is gyanúsítottaknak fogja minősíteni az ügyészség, illetve kihallgat még négy kommandóst, akiknek feltehetően ugyancsak közük volt a kijevi Majdanon történt orvtámadásokhoz.

Az ügyészség tájékoztatása szerint vizsgálják azoknak az információknak a helytállóságát is, amelyek szerint a tüntetők meggyilkolásához köze volt az SZBU alárendeltségében lévő Alfa-osztagnak is.

Az ügyészség sajtószolgálata hangsúlyozta, hogy a főügyészség korábbi vezetése megsemmisített minden dokumentumot és bizonyítékot, ezért az ügyészségnek újra fel kellett térképeznie a február 20-i események hátterét és körülményeit.

A Viktor Janukovics elnök elleni kijevi zavargások végnapjaiban, február 20-án a kormány és a rendszerellenes tüntetők is arról adtak hírt, hogy a központi tér, a Majdan környéki épületek tetejéről mesterlövészek lövik a tömeget. Továbbra sem tudni pontosan, hogy a lesből támadó fegyveresek pontosan hány ember életét oltották ki. Ukrajna új Nyugat-barát vezetése március elején tényfeltáró parlamenti bizottság felállítását kezdeményezte az orvlövészek által elkövetett gyilkosságok kivizsgálására.

Az új ukrán vezetés Andrij Parubijt, a Majdanon (Kijev főterén) szervezett önvédelmi egységek korábbi parancsnokát akarta megbízni a bizottság vezetésével. Parubij a Haza párt (Batykivscsina) politikusa, akit az új kijevi hatalom a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBUO) vezetésével bízott meg. Olekszandr Jakimenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) volt vezetője ugyanakkor egy orosz tévének nyilatkozva azt állította, hogy a Parubij által ellenőrzött épületből lőttek a tüntetőkre és a rendőrökre a februári események idején.

Hennagyij Moszkal, az ukrán parlament szervezett bűnözéssel és korrupcióval foglalkozó bizottságának helyettes vezetője február végén azt mondta, hogy egy krími különleges osztag orvlövészei gyanúsíthatók a kijevi tüntetők elleni orvtámadásokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 ember kivégzése után fejbe lőtte magát a Ford Hood-i lövöldöző

Négy halottja és 16 sebesültje van a texasi Fort Hood katonai bázison szerdán történt lövöldözésnek:… Tovább olvasom