Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Jemenben a karhatalom tüzet nyitott a tüntetőkre

Jemen - Több tucatnyian megsebesültek hétfőn Jemen második legnagyobb városában, Taizzban, amikor a biztonsági erők és a hadsereg éles lőszert használt és könnygázt vetett be az Ali Abdullah Száleh elnök ellen tüntető tömeggel szemben.
Több százezren vettek részt a Szanaától 200 kilométernyire délre fekvő tüntetésen, hogy kifejezzék haragjukat az elnök ellen, aki vasárnap elutasította az Öböl menti országok által kidolgozott tervet, amely Száleh távozását irányozza elő. A kormánypárt szombaton még azt közölte, hogy Száleh elfogadta a belpolitikai válság rendezésére kidolgozott tervet.

A parlamenti ellenzéktől eltérően a tiltakozók képviselői vasárnap elutasították a tervet, amely büntetlenséget biztosítana az elnöknek. Közölték, hogy folytatják a tüntetéseket Száleh lemondásáig. Követelik az elnök bíróság elé állítását és elítélését. A hétfői nagy tüntetéssel nyomatékot akartak adni álláspontjuknak.

Az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) azért állt elő a közvetítői kezdeményezéssel, mert Jemenben január vége óta példátlan tömegtüntetéseken követelik az országát 32 éve irányító Száleh elnök azonnali távozását. Sok tüntető életét veszítette a biztonsági erőkkel vívott összetűzésekben.

A rendezési tervnek az a célja, hogy megakadályozza az arab ország még nagyobb káoszba süllyedését. A terv értelmében Száleh az ellenzékkel kötendő megállapodás aláírása után egy hónappal átadná hatalmi jogköreit alelnökének, cserébe családjával és közeli munkatársaival együtt mentesülne a felelősségre vonás alól. Nemzeti egységkormány alakulna, majd két hónapon belül új elnökválasztást tartanának, az ellenzéknek pedig be kellene szüntetnie a tüntetéseket. Az elnök mandátuma törvényesen 2013-ban járna le.

Száleh vasárnap, a BBC brit közszolgálati televízió arab nyelvű adásának nyilatkozva kétségbe vonta az Öböl menti országok hatalomátadási tervét. Attól eltérően, mint mondta, csak a választások lebonyolítása után adná át a hatalmat. Leszögezte: ragaszkodni fog az alkotmányos legitimációhoz, nem fogadja el a "konstruktív káoszt". "Kinek adnám át a hatalmat? Lázadóknak?" - tette fel a kérdést a jemeni elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint ötszázan haltak meg az elnökválasztás óta tartó erőszakhullámban

Nigéria - Több mint 500-an haltak meg az egy héttel ezelőtti elnökválasztás óta tartó… Tovább olvasom