Délmagyar logó

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 9°C | 17°C Még több cikk.

Jirí Rusnok az új cseh kormányfő

A politikus kinevezése után azonnal letette az alkotmány által előírt hivatali esküt.

Jirí Rusnok közgazdászt és politikust bízta meg az új cseh kormány megalakításával Milos Zeman köztársasági elnök.

Az államfő döntését kedden délután jelentették be Prágában. Kinevezése után Rusnok azonnal letette az alkotmány által előírt hivatali esküt.

Zeman azt mondta: ez az egyetlen út, amely az előre hozott parlamenti választáshoz vezet. Véleménye szerint ebben az esetben a Rusnok-kormány szeptember végéig maradna hivatalában. A szakértői kormány legfőbb feladatának a jövő évi költségvetés összeállítását, az európai uniós alapok felhasználásának biztosítását és az árvíz következtében keletkezett károk felszámolását nevezte.

"Az új kormányfő és a szakértői kormány ugyanakkor biztosítéka annak, hogy a közelmúltban napvilágra került politikai és gazdasági botrányokat kivizsgálják, és ne söpörjék szőnyeg alá" - vélekedett Zeman.

A köztársasági elnök ugyanakkor kifejtette: ha a Rusnok-kormány nem szerezné meg a képviselőház bizalmát, akkor az elnöknek van még egy lehetősége más személynek kormányalakítási megbízatást adni. "Ebben az esetben mérlegelni fogom azt az álláspontot, amelyet a kormánykoalíció közölt velem, miszerint 101 képviselő támogatja őket" - nyilatkozta Zeman. Megjegyezte: ezt a tényt most azért nem vette figyelembe, mert a volt koalíció naponta másképpen nyilatkozik.

Rusnok a sajtóértekezleten azt mondta: azzal számol, hogy kormánya két héten belül összeáll, és megkapja a kinevezését az államfőtő. A lehetséges kormánytagok neveiről nem nyilatkozott.

"Az új kormány összetételébe nem kívánok beleszólni" - jelentette ki Zeman.

Az eddigi kormánykoalíció három pártja - ODS, TOP 09, LIDEM - bejelentette, hogy a 200 tagú képviselőházban 101 honatya támogatását bírja, s nem fogja megszavazni sem az átmeneti kormányt, sem az általa összeállított költségvetési tervezetet.

Miroslava Nemcová, az ODS kormányfőjelöltje és Miroslav Kalousek, a TOP 09 első alelnöke egybehangzóan "felelőtlennek" minősítette Zemant és Rusnokot, illetve döntéseiket.

Csehországban azután alakult ki kormányválság, hogy Petr Necas miniszterelnök lemondásra kényszerült, mert vizsgálati fogságba helyezték kabinetfőnökét, Jana Nagyovát, akit hivatali visszaéléssel és korrupcióval gyanúsítanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lavrov: Snowden nem lépte át az orosz határt

Edward Snowden nem lépte át az orosz határt - közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden. A… Tovább olvasom