Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Jó eséllyel Afrikában lesz a megateleszkóp

Afrika jó eséllyel felülkerekedhet Ausztrálián a világ legnagyobb rádióteleszkópjának megépítéséért folytatott küzdelemben - jelentette ki Naledi Pandor dél-afrikai tudományos és fejlesztési miniszter kedden.
A nemzetközi összefogással létesítendő teleszkóp évmilliárdokkal lesz képes "hátrapillantani" az időben. A végleges helyéről 2012-ben nyilatkoznak majd az illetékesek. Az 1,5 milliárd eurós beruházással megépítendő műszer ötvenszer érzékenyebb és tízezerszer gyorsabb lesz bármely eddigi teleszkópnál.

"Hatalmas erőfeszítéseket teszünk az ügy érdekében" - mondta Naledi Pandor az ország legritkábban lakott, ám legnagyobb tartományában, Northern Cape-ben, a teleszkóp számára szánt helyen.

Az új létesítmény előreláthatólag háromezer antennával rendelkezik majd, ezek fele a tartomány Carnavon nevű városának környékén lehet, a többi Namíbiában, Botswanában, Mozambikban, Ghanában, Mauritiuson, Madagaszkáron, Kenyában és Zambiában kaphat helyet. Carnavon azért ideális, mert annyira ritkán lakott, hogy ott szinte egyáltalán nem fenyegeti az érzékeny műszert a rádiótelefonos és más távközlési adások interferenciája. Emiatt már a dél-afrikai Karoo Array teleszkóp hét antennáját is itt építették meg.

Az új, Square Kilometer Array (SKA) elnevezésű teleszkóp "a világegyetem keletkezésébe nyújthat majd bepillantást, több mint 12 milliárd éves távolságba, amikor a galaxisok éppen csak formálódni kezdtek az ősrobbanás után" - mondta Deborah Sheperd, a projekt egyik kutatója. Az SKA képes lesz az élet jeleit is kutatni távoli csillagrendszerekben, és segíthet megérteni a világegyetem tágulását okozó "sötét energiát", valamint a fekete lyukakat. A tervek szerint 2022-ben készül el teljesen, és legalább ötven éven át fogják használni a szakemberek.

Sheperd szerint az SKA kiegészítheti a genfi CERN nagy hadronütköztetőjének adatait, amely szintén az ősrobbanást, illetve az azt követő pillanatokat vizsgálja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama aláírta az egészségügyi módosító csomagot

Egyesült Államok - Barack Obama kedden aláírta a történelmi jelentőségű - a betegbiztosítást több… Tovább olvasom