Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Jó hírek várhatók az amerikai gazdaságról

Az elemzők szerint többnyire jó hírek várhatók az amerikai gazdaságról a jövő héten.
Az év utolsó előtti hete zsúfolt lesz adatokkal, és az előrejelzések általában biztatók arra nézve, hogy az Egyesült Államokban folytatódik és jövőre is folytatódni fog a gazdasági növekedés.

A legjobban figyelt adat érkezik majd utoljára: pénteken közli az amerikai kereskedelmi minisztérium a lakossági kiadások és jövedelmek novemberi alakulásának adatait. Az elemzői konszenzus az, hogy a költekezés 0,3 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, mert az amerikaiak kihasználják a karácsony előtti árengedményeket főleg a tartós fogyasztási cikkekre, mindenekelőtt az autókra.

Előzőleg, októberben a vásárlások értéke 0,1 százalékkal haladta meg az előző havit. A növekedés, ha igazolódik, egyértelműen az árleszállításoknak köszönhető, mert a jövedelmek növekedése bizonyára lassult, az előrejelzések szerint novemberben 0,2 százalékra az előző hónaphoz viszonyítva az októberi 0,4 százalékról. Az elemzők szerint a tartós cikkek kereslete 2 százalékkal nőtt novemberben az előző havi, 0,5 százalékos csökkenés után.

A további kilátást azonban egyelőre eltakarja, hogy a kongresszus republikánus többsége megszavazza-e a hétfőn a munkavállalói járulékcsökkentés meghosszabbítását legalább a jövő év első két hónapjára. A kéthónapos hosszabbítást a szenátus már szombaton nagy többséggel elfogadta, de a képviselőházban a republikánusok ellenzik.

Ha a szavazás nemleges lesz, akkor a munkavállalói járulék január elsejétől 6,2 százalékra ugrik 4,2 százalékról 160 millió amerikai alkalmazott számára. Barack Obama elnök egyéves hosszabbításért küzd: ez átlagosan ezer dollárt hagyna a dolgozók zsebében, viszont 200 milliárd dollár bevételtől fosztaná meg a költségvetést. Egész éves hosszabbítás költségére a honatyák egyelőre nem találtak forrást.

A kéthavi hosszabbítás okozta 33 milliárd dolláros bevételkiesést a szenátusi döntés szerint a két állami ellenőrzésű nagybani jelzálog-biztosító, a Fannie Mae és a Freddie Mac közbejöttével pótolná a kormány úgy, hogy a biztosítók emelnék a jelzáloghitelezőkre kiszabott biztosítási díjaikat.

Ez is vitás azonban, mert a többletköltségüket a hitelezők könnyen átháríthatják az adósokra. Az elnök és számos közgazdász azzal érvel, hogy a járulék visszaemelése mindenesetre máris erősen sújtaná az alsó és a középső középosztályt, és szertefoszlatná a gazdasági növekedés esélyét jövőre, mivelhogy az amerikai hazai össztermék (GDP) mintegy 70 százalékát a lakossági fogyasztás teszi keresleti oldalról.

Arról már megjelent egy statisztika, hogy az Egyesült Államokban a személyautók és a kis teherautók értékesítése novemberben 3 százalékkal nőtt, és ezzel a legjobb hónap volt 2009. augusztus óta. Az amerikai feldolgozóiparnak segít az export növekedése is: szeptemberben minden idők legnagyobb szeptemberi exportját érte el az Egyesült Államok kivitele, és az októberi export is a második helyezett volt.

Ennek azonban nem sok látszatja van az amerikai GDP-n, mivel annak csupán nem egészen 9 százalékával egyenértékű az export, és a kivitelt másfélszeresen meghaladó import miatt a külkereskedelem nettó hatása amúgy is negatív a GDP-re.

Kedden jelennek meg a hivatalos adatok az új lakásépítésekről az Egyesült Államokban: ezek száma 1,1 százalékkal nőhetett novemberben az előző hónaphoz képest éves szintre átszámolva az elemzők jóslata szerint az októberi, 0,3 százalékos visszaesés után. Szerdán és pénteken az is kiderül majd, hány régi és új lakást vásároltak az amerikaiak novemberben.

Az elemzők éves szintre átszámolva 2,4 százalékos gyarapodást várnak az előző hónaphoz képest a régi lakásoknál, és 2,6 százalékos többletet az új lakásoknál. Az új lakások forgalma októberben 1,3 százalékkal nőtt. Csütörtökön jelenik meg a harmadik becslés az amerikai GDP harmadik negyedévi növekedéséről.

Az elemzők nem számítanak módosításra, a kereskedelmi minisztérium bizonyára megerősíti, hogy a gazdasági növekedés éves szintre átszámolva 2,0 százalékos volt a második negyedévhez képest, csakúgy, ahogyan a november végén kiadott második becslésben jelezték. Akkor lefelé igazították az adatot az első becslésben közölt 2,5 százalékról.

A második negyedévben 1,3 százalékkal bővült az amerikai gazdaság. Csütörtökön érkezik a Michigani Egyetem hó végi becslése a fogyasztói bizalomról: az elemzők azt várják, hogy decemberben a mutató 68,0 pont lesz a novemberi 67,7 pont után.

Szintén csütörtökön jelenteti meg a Conference Board gazdaságkutató intézet az átfogó konjunktúramutatóját (leading indicators) novemberről: az elemzők 0,3 százalékos javulásra számítanak az októberi, 0,9 százalékos többlet után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem akar pénzt adni Csehország az IMF-nek

A cseh államfő ellenzi, hogy Csehország 90 milliárd koronát kölcsönözzön a Nemzetközi Valutaalapnak… Tovább olvasom