Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Jóváhagyta az új kormány összetételét a krími parlament

A minisztertanács új tagjairól szóló előterjesztést a jelenlévő 69 képviselőből 68 támogatta az egyébként 100 tagú törvényhozásban.
A krími parlament többségi, orosz ajkú képviselői jóváhagyták a dél-ukrajnai autonóm terület új kormányának összetételét a testület pénteki rendkívüli ülésén. A parlament elnöke az ülés után ugyanakkor kijlentette: a terület Ukrajna keretein belül akar szélesebb körű autonómiát teremteni magának.

A minisztertanács új tagjairól szóló előterjesztést a jelenlévő 69 képviselőből 68 támogatta az egyébként 100 tagú szimferopoli törvényhozásban.

Miután menesztette a korábbi kormányt, a parlament még csütörtökön Szerhij Akszenovot, az Orosz Egység pártjának vezetőjét választotta a minisztertanács elnökévé.

Refat Csubarov, a kisebbségi krími tatárok parlamentjének (medzslisz) elnöke reagálásában leszögezte, hogy a medzslisz nem ismeri el az új krími kormányt, és semmilyen párbeszédet nem kíván folytatni annak tagjaival.

Megfogalmazása szerint "az ismeretlen fegyveresek pisztolyainak célkeresztjében" előző nap a parlamentben összeállt új kormány hogy legitimmé tegye magát, posztok felkínálásával próbál "megvásárolni" egyes személyeket, valamint egészében a krími tatár közösséget.

Csubarov arra utalt, hogy előző nap a krími parlament épületét helyi orosz milicisták szállták meg, s a törvényhozás a megszállt épületben tartotta ülését a sajtó kizárásával. A korábbi, Anatolij Mogiljev vezette kormány menesztése és az új miniszterelnök kinevezése mellett, a parlament népszavazást kezdeményezett a Krím autonómiájának kiterjesztéséről.

Volodimir Konsztantinov, a krími parlament elnöke ugyanakkor pénteken újságírók előtt kijelentette, hogy a Krím vezetése Ukrajna keretein belül akar szélessebb körű autonómiát teremteni a terület, a Krími Autonóm Köztársaság számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliókat kell visszafizetniük a brit közműszolgáltatóknak

A cégeknek több mint 400 millió fontot kell visszatéríteniük olyan korábbi fogyasztói… Tovább olvasom