Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Káosz alakult ki a tunéziai-líbiai határon

Kaotikus helyzet alakult ki keddre a tunéziai-líbiai határon, ahol a tunéziai határőrök csak a levegőbe lőve tudták megfékezni a Líbiából menekülőket.
A határőrök igyekeztek először a harmadik országbelieket átengedni a határon, de a beléptetés nem tudott lépést tartani a határátlépésre várakozók rohamos gyarapodásával. A tunéziai katonák a senki földjét kettévágó betonfalhoz szorították a tömeget, s időnként kisebb csoportokat engedtek át a tunéziai oldalra. Miután többen átdobálták csomagjaikat a falon, s megpróbáltak átmászni rajta, a határőrök előbb bottal ütötték őket, majd a levegőbe lőttek.

Rász Dzsdirnél mintegy hetvenezer ember ment át Líbiából Tunéziába az utóbbi két hétben, és pár napja már naponta tizenötezren kelnek át.

A határ tunéziai oldalán is kaotikus események zajlottak. Több ezer Líbiából menekült egyiptomi a kormányát szidta, mert nem menekíti ki őket.

A határon rekedt menekültek közül soknak nincs pénze arra, hogy hazajusson. Vannak, akik napok óta a szabad ég alatt töltik a hideg és nyirkos éjszakákat.

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága megnövelte a határátkelőhöz közeli sátortáborát, amely jelenleg tízezer embert tud befogadni, s arra készül, hogy duplájára növeli ezt a kapacitást.

A főbiztosság egyik vezető munkatársa, Hovig Etjemezjan szerint egyre nagyobb a feszültség. Az ivóvíz biztosítása és a higiénia fenntartása okozza a legnagyobb gondot - nyilatkozta.

Mohamed Esszusszi, a tunéziai hadsereg ezredese azt mondta, hogy katonái képesek megbirkózni a menekültáradattal, de hozzáfűzte, hogy a külföldi kormányoknak többet kellene tenniük állampolgáraik hazaszállításáért.

Az ENSZ világélelmezési programjának szóvivője szerint 80 tonna nagy energiatartalmú kétszersültet szállítottak egy raktárba, amely egy óra járásra van a határátkelőtől, s kedden két teherautónyi, hétezer ember egy napi táplálékát fedező kétszersültet szállítottak a raktárból a határra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli EU-csúcsot tartanak Líbiáról

Az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői rendkívüli csúcsértekezletet tartanak március… Tovább olvasom