Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Karadzic kedden elmegy a tárgyalásra

Kedden megjelenik hágai bírái előtt Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető, akinek pere eddig távollétében zajlott a Nemzetközi Törvényszéken - jelentették be a vádlott jogi tanácsadói a hétfői tárgyalási napot megelőzően.
Egy frissen nyilvánosságra került levélben Karadzic maga is megerősítette, hogy részt vesz a negyedik eljárási napon.

Az egyebek között szarajevói és srebrenicai népirtással vádolt Karadzic a múlt héten kezdődött per eddigi tárgyalási napjain nem jelent meg személyesen, tiltakozásul az ellen, hogy nem adtak helyt kérésének, amelyben több hónapos haladékot kért védelmének előkészítésére.

A bírák arra készültek, hogy hivatalból rendelnek ki ügyvédet Karadzic képviseletére, aki elvileg maga látja el védelmét. Tanácsadói most az mondták, kedden azért megy el a tárgyalásra, hogy megpróbáljon a per keretében jóváhagyást nyerni halasztási kérelmére. Leszögezték, hogy Karadzic álláspontja e tekintetben nem változott.

Mint mondták, amennyiben hivatalból bíznak meg képviselőt a tárgyalási részvétellel, Karadzic várhatóan megtagadja majd a kapcsolattartást a rákényszerített ügyvéddel.

Az eljárás jelenleg a vádak ismertetésénél tart. A volt boszniai vezetőt 11 pontban háborús bűnökkel vádolják, ezeket az 1992-1995 közötti boszniai háború során követte el; a hadműveletek százezer halottat és 2,2 millió menekültet hagytak maguk után. A főbűnösnek tartott Karadzic, akire valószínűleg életfogytiglani börtönbüntetés vár, egyik vádpontban sem ismerte el bűnösségét.

Karadzicot tavaly nyáron fogták el Belgrádban, és perét szinte rekordidő alatt készítették elő, nehogy megismétlődjön Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő esete, aki 2006-ban elhunyt hágai cellájában, mielőtt igazságot szolgáltathattak volna rajta. A boszniai szerb vezető azonban azt hangoztatta, hogy sok ezer oldalas dossziéját egyelőre nem tudta áttanulmányozni, és a felkészüléshez még legalább tíz hónapra van szüksége.

Karadzic - akárcsak Milosevic - nem ismeri el a Nemzetközi Törvényszék illetékességét sem a boszniai háború ügyében.

Olvasóink írták

  • 1. sőndör 2009. november 03. 14:27
    „minő megtiszteltetés lessz ez a bíróságra nézve :))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyakiképzés postásoknak

Különleges, a kutyák helyes kezelésére tanító oktatás indult a Német Posta dolgozóinak az Odera… Tovább olvasom