Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Katasztrofális időjárást jósol a klímakutató

A jövőben várható időjárást jelzi előre Heidi Cullen éghajlatkutató a The Weather of the Future (A jövő időjárása) című könyvében.
Cullent megdöbbentette, amikor a globális felmelegedés következményeiről tartott előadásán a hallgatóság egyik tagja feltette neki a kérdést, hogy szerinte eladja-e a tengerparti házát.

Ha jobban belegondolunk, nem is tűnik olyan meglepőnek a kérdés. Cullen szerint ugyanis a tengerek vízszintje emelkedni fog, és félelmetes természeti katasztrófák is bekövetkezhetnek, amelyek következtében esnek majd a part menti ingatlanok árai. A szerzőnő arra akarja rávenni a kormányokat, hogy kötelezzék arra az embereket, csökkentsék a 21. század első felében annak a több milliónyi tonna szénnek a kibocsátását, amely szén-dioxid formájában autókból, vonatokból, fűtési rendszerekből és gyárakból kerül a levegőbe.

Cullen az időjárást helyi ügynek tekinti. "A legtöbb amerikai úgy vélekedik, hogy addig nem tesz lépéseket, hogy megállítsa a klímaváltozást, amíg személyesen nem okoz kárt neki" - írja.

Cullen könyve hosszú példákkal támasztja alá azokat a veszedelmeket, amelyeket az éghajlatkutató érzékel. Előrejelzése szerint több és erősebb viharra kell számítani, gyakoribbá válnak a száraz, aszályos és a nagyon csapadékos időszakok, amelyek éhezést és hatalmas menekülthullámokat eredményeznek.

Ezeken kívül felfigyelt azokra a fenyegetésekre is, amelyek a kihalás szélére sodorják a bengáli tigriseket, valamint arra a körülményre, hogy a szánhúzó kutyák sincsenek biztonságban az olvadó jég miatt a kanadai Hudson-öböl keleti részén.

Visszaesik a térségnek hasznot hozó turizmus a Dél-Csendes-óceán vizeinek felmelegedése miatt, a melegedés következtében kifakul Ausztrália Nagy-korallzátonyának színpompája is. A jóslat szerint egy hurrikán súlyos károkat okozhat New York közlekedésében.

Nemcsak számtalan grafikonjával és statisztikai adataival, hanem sürgető hangnemével és a globális felmelegedés eddigi áldozatainak idézésével nyűgözi le olvasóját Cullen. Különösen azoknak lehet érdekes könyve, akik emlékeznek még valamire abból, amit az iskolában kémiából és fizikából tanultak.

A könyv képzeletbeli időjárás-jelentéseket is tartalmaz a jövőbeni évekre. A legoptimistább, amit 2050 augusztusára New Yorkba vizionál a szerzőnő, leszámítva azt, hogy az Atlanti-óceánt fürdővíz melegségűnek képzeli.

Olvasóink írták

 • 15. nobody13 2013. május 08. 14:43
  „Sajnos bár nyilvánosan mellette van, a magyar állam sem támogatja tevőlegesen a környezetbarát technológiák elterjedését. Szeged és környéke pl. erősen szeles szinte egész évben. Miért biomasszával működő erőművet akarnak emelni, miért nem a sokkal tisztább szélenergiát "fogják be"? Épületek tetejére lehetne kifejleszteni olyan berendezéseket, amelyek a szelet hasznosítják. De hát ugye, a szél az ingyen van, itt a bökkenő...”
 • 14. 3évesférfi 2010. augusztus 15. 18:31
  „12: Szóval a Mexikói-öbölben eltűnt az olaj és nem szennyez semmit. Javaslom, menj oda és ússz egy kört. Nem biztos, hogy kijössz.”
 • 13. achilleus 2010. augusztus 15. 15:08
  „A Beryllium-10 ábrának az a lényege, hogy a Be-10 a kozmikus sugárzás hatására keletkezik. Amennyiben viszont a Nap aktivitása nagy (amit a feljegyzett napfoltok száma alapján lehet becsülni pár száz évre visszamenően), akkor a Napból érkező sugárzás kiszorítja a kozmikus sugárzást, ezáltal a Beryllium-10 koncentrációja alacsonyabb lesz (a skála fordított az ábrán!). Mint látható az elmúlt 200-300 évet növekvő Napaktivitás és csökkenő Berillium-10 koncentráció jellemezte. A Beryllium-10 koncentráció alapján (figyelembe véve, hogy ez az izotóp azért radioaktív) azoknak a - nem túl távoli - időszakoknak a napaktivitási helyzetére is lehet következtetni, ahonnan még nem állnak rendelkezésre megfigyelések. A "kis jégkorszak" kb. idején igen alacsony szoláris aktivitás és magas Beryllium-10 koncentráció jellemző.”
 • 12. történész 2010. augusztus 15. 15:07
  „ez pont olyan mint az új politikus mutyi svihák aki jelentkezett ,hogy sok száz milláért a cége megtakarítja a Tiszát..az állam fejőgép, ezek a tudósok Qrva jól elélnek kutatgatnak ,hogy hogyan lesz majd a jövő amire én is teszek.De ott volt a kanadai olaj szennyezés amin milliárdokat zsebeltek be,kavics mosás címén. A Mexikó öbölben meg eltűnt az olaj és nem szennyez semmit, pénzéhes kalandorok azért állítgatnak,rémisztgetnek.
  Ma már komoly gondolkodású ember tudja a föld periodikusan változó élő bolygó amin több pénznemzet fia tart rettegésbe buta népet: pl világvége.A jégkorszakot is 12 ezer éve a zsidó lobit elutasító nép okozta.Okos ember nem hisz ilyenekben.. az USA ezerszer nagyobb szennyezést okoz a háborúival mint az átlag nép a világon.
  A szénkészlet az állandó az erdők szénmonoxid felhasználása és oxigén termelése egyenes arányban állnak. Az esetleges metán termelődés pediglen sajna az emberi társadalom megléte előtt is átalakította a bolygót egyszer kétszer..csak a dinók nem voltak olyan mocskok mint a mostani politikai világ elit,hogy ebből pénz,világhatalmat,elnyomást, rettegést alakítson ki. egymással rivalizálva.
  A széndioxidról még csak röviden annyit,hogy Hannoverben komoly szakember szájából hallottuk,hogy az erdők érettségi ideje megfeleződött, nagyobbra nőnek ismét a fák-utóbbi 10 év kutatása --csak hát ugye ez már igazság ízű és a lebutított népnek ezt nem mondják el.Higgy barom jön az Oráj az új isten..”
 • 11. achilleus 2010. augusztus 15. 14:54
  „javítás
  leginkább 210 és 270 ppm (tehát nagyon szűk és alacsony tartományban!)
  széndioxid okozta REGRESSZIÓ (korreláció helyett)”
 • 10. lamatic 2010. augusztus 15. 14:51
  „7. hozzászólás mileszmost 2010.08.15. 12:37 Persze hogy nem menti, hisz már annyiszor megtette, és lassan már nyugdíjas lesz.”
 • 9. achilleus 2010. augusztus 15. 14:51
  „8. hozzászólás nemecsekerno_007 2010.08.15. 13:31
  A dinoszauruszok remekül elvoltak egy olyan Földön, amelynek átlaghőmérséklete vagy 15 fokkal volt magasabb, mint a mostanié. A klíma relatív állandósága mintegy 10 ezer éves, előtte lényegesen nagyobb kilengések jellemezték, nagyjából jól leírható periodicitással: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Atmospheric_CO2_with_glaciers_cycles.gif Az ábrán világosan látszik, hogy a jégkorszakok és a köztes (a maihoz hasonló, vagy lényegesen melegebb) időszakok esetében 210 és 270 ppm között volt a széndioxid tartalma a légkörnek. Mivel a pleisztocén kori jégkorszakok jól igazodnak a Föld pályaelemeihez, precesszió stb, ezzel a besugárzás mennyiségéhez, a szén-dioxid és a hőmérséklet közötti KORRELÁCIÓ nem biztos, hogy egyben a szén-dioxid tartalom okozta korreláció. Ha más nem is, könnyen meglehet, hogy a CO2 tartalom a légkörben azért csökkent vagy növekedett (legalábbis a földtörténeti múltban és ebben a koncetrációtartományban!!! értelmezve), mert a hőmérséklet (ami az ok! és nem az okozat!) emelkedése például az óceánokból (talajokból) széndioxidot juttatott a levegőbe, míg hűlés esetén ez fordítva játszódott le. Ami napjainkat illeti, nem ártana azért erre az elméletre is odafigyelni: http://www.nol.hu/archivum/archiv-486659, elmagyarázva elég érthetően: http://ismeret.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=84471
  A többletsugárzásra pedig a berillium-10 adhat magyarázatot:http://en.wikipedia.org/wiki/File:Solar_Activity_Proxies.png Azt meg nehéz elképzelni, hogy az emberiség a Nap aktivitásra is hatást gyakorolna.”
 • 8. nemecsekerno_007 2010. augusztus 15. 13:31
  „Sokan vagyunk és nem gondolkozunk elôre.
  Egy klímakatasztrófa után kevesebben leszünk, de talán okosabbak.

  :)”
 • 7. mileszmost 2010. augusztus 15. 12:37
  „Az ember már csak ilyen. Ha nem látja azonnal tetteinek következményeit, carik a megelőzésre... Aztán majd sír, ha tényleg bekövetkezik.. ja, és ne várjátok, hogy Bruce Willis megmenti majd a Földet..:P

  Sokkal komolyabban kéne vennie mindenkinek a klímaváltozást!”
 • 6. achilleus 2010. augusztus 15. 12:33
  „4. hozzászólás ljro 2010.08.15. 12:15
  Szegény mamutok, kardfogú tigrisek, barlangi medvék.
  most meg a bengáli tigris és a szánhúzó kutya.

  Tényleg szörnyű ez az emberiség 10 ezer évvel ezelőtt a földműveléssel melegítettek globálisan, újabban pedig például a vonatozással. Ez a nő viszont legalább nem beszél időszennyezésről, elveszett időről, mint az egyik korábban itt idézett magyar okostojás a Föld kerületi sebességének globális felmelegedés által kiváltott csökkenésére hivatkozva.”
 • 5. koxos 2010. augusztus 15. 12:15
  „jó üzlet van ebben a felmelegedéses dologban hát még a lehűléses jégkorszakos sztori kilehet használni a két végletet mindenféle rendezvényes találkozós konferenciás pénzgyűjtős eseményre”
 • 4. ljro 2010. augusztus 15. 12:15
  „mintha bármi köze is volna az emberiségnek a klímaváltozáshoz...”
 • 3. achilleus 2010. augusztus 15. 11:38
  „Egy hosszabb, mai interjú ideillő részlete innen: http://www.mno.hu/portal/730500
  Interjú Olajos Péter klíma- és energiapolitikai helyettes államtitkárral
  (...)
  - Milyen nagyobb elemekre épül a zöldgazdaság fejlesztése az új Széchenyi-terven belül?
  (...) - Nagyon fontos terület (...) az erdő- és vízgazdálkodás is. Az utóbbi két terület a legfontosabb elem abban, hogy a hazai klimatikus viszonyokat kordában tudjuk tartani. Az elkövetkező időszak egyik legfontosabb kérdése, hogy miként tudjuk a Kárpát-medencét ,,behűteni", mert az előrejelzések szerint térségünk kétszer olyan mértékben melegszik föl, mint a környezete. A ,,hűtésre" két eszközünk van: az erdő- és a vízgazdálkodás, amely területeken teljes újratervezésre van szükség. Fontos lépés lenne egy erőteljes erdősítési program, másrészt a vízgazdálkodásunk átszabása, hogy ne csak tétlenül nézzük, ahogy árvizek és aszályok váltogatják egymást. El kell érnünk, hogy a beérkező vizeket a megfelelő helyre elraktározzuk és így egy aszályos időszakban megfelelő vízkészletek legyenek az öntözésre. Ebből a szempontból is jelentős lemaradásban vagyunk, mivel az előző kabinet erre vonatkozó terveiből csupán 10-15 százalék teljesült."
  (...)”
 • 2. CsImre 2010. augusztus 15. 11:32
  „"Atlanti-óceánt fürdővíz melegségűnek képzeli."

  Azért ez nem kicsit erős...”
 • 1. achilleus 2010. augusztus 15. 11:21
  „"A szerzőnő arra akarja rávenni a kormányokat, hogy kötelezzék arra az embereket,(...)"
  ------ Ez a nő fordítva ül a lovon.

  "(... /az emberek/....csökkentsék a 21. század első felében annak a több milliónyi tonna szénnek a kibocsátását, amely szén-dioxid formájában autókból, vonatokból, fűtési rendszerekből és gyárakból kerül a levegőbe."

  ----- a "VONATOKBÓL?????", ------- a TÜDŐK kimaradtak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra szmog van Moszkvában

Moszkva jelentős részét újra szmog és füstszag borította be vasárnap reggelre a néhány napi tiszta… Tovább olvasom