Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Katolikus diákok vették védelmükbe a pápát

Vatikán - Konzervatív katolikus egyetemi diákok védelmükbe vették XVI. Benedek pápát az őt ért támadásokkal szemben. Szerdán Rómában átadott levelükben a sajtót bírálják, mert az szerintük a papok által elkövetett szexuális bűncselekményeket ürügyül használja az egyház elleni támadásra.
Mintegy négyezer diák, akik az Opus Dei konzervatív katolikus csoporthoz tartoznak, a Szent Péter téren adták át a levelet a katolikus egyházfőnek. "Látjuk, hogy sokan megragadják az alkalmat, hogy néhány, az egyház és a pápa számára fájdalmas epizódot a gyanakvás és kétség elhintésére használjanak fel" - írják levelükben a diákok, és a hitük iránti tiszteletet követelik.

A pápa beszédében nem utalt közvetlenül a szexuális bűncselekményekre, csupán annyit jegyzett meg, hogy a papoknak mindig "a remény, kiengesztelődés és béke" üzenetét kell közvetíteniük.

A sorozatos visszaélések megosztják a katolikusokat. A német Stern magazin megrendelésére készült felmérés szerint a 25 millió német katolikus csaknem ötöde a botrányok miatt az egyház elhagyását fontolgatja.

A Vatikán is támadta a médiát "alantas kísérletéért", hogy lejárassa a pápát és közvetlen munkatársait. Tagadja, hogy megpróbálta volna eltussolni a kétszáz amerikai siket fiút ért molesztálást, amelyet egy katolikus pap, Lawrence Murphy az ötvenes-hatvanas években követett el. A The New York Times azt írta, hogy a Vatikán és Joseph Ratzinger bíboros - a mostani pápa - tudott az ügyről, és Murphyt nem zárták ki a papi rendből.

Ugyancsak tagadja a Vatikán, hogy a pápa 1980-ban, müncheni érsekként tudott volna arról, hogy egy papnak, miután szexuális bűncselekményt követett el, terápiát engedélyeztek, és később ismét gyakorolhatta hivatását.

Vatikáni hírek szerint nem kizárt, hogy XVI. Benedek a napokban közvetlenül is foglalkozik majd egy beszédben a szexuális visszaélésekkel.

Olvasóink írták

  • 2. flexsnake 2010. március 31. 23:18
    „A növendék gyermekmolesztálók kiállnak a pápa mellet, szólhatna így a cikk :D
    Én nem védeném a felettest ha vétett.”
  • 1. deszkás 2010. március 31. 20:32
    „Bort iszik és vizet prédikál!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pusztító sáskajárás várható az USA-ban

Az Egyesült Államok több vidéke idén valószínűleg kellemetlen és költséges nyár elébe néz: egyre… Tovább olvasom