Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Katonákon kísérletezett a francia hadsereg

Kiskatonákon tesztelte a francia hadsereg az atomfegyvernek az emberre gyakorolt lelki és fiziológiai hatását az algériai Szaharában a hatvanas években végrehajtott atomkísérletei során - írta kedden egy bizalmas katonai jelentésre hivatkozva a Le Parisien című párizsi napilap.
A francia atomkísérletek végleges leállítását követően, 1998-ban írt jelentés egy 1961. április 25-én végrehajtott atomkísérletre vonatkozik. A kísérlethez háromszáz, Németországban állomásozó kiskatonát használt a hadsereg: a robbanást követően az embereknek a becsapódási pontot 300 méterre kellett megközelíteniük.

A gyakorlat során a névtelen jelentés szerint a hadsereg azt vizsgálta, hogy egy atombomba robbanása után az emberek hogyan viselkednek a támadás helyszínén. Az atomfegyvernek az emberre gyakorolt lelki és fiziológiai hatásának megfigyelésével a hadsereg "a modern harcoló katona lelki felkészítéséhez igyekezett a szükséges információkat megszerezni". A részletes beszámoló kitér a katonák reakcióira, megemlítve, hogy a becsapódás után valamennyien képesek voltak harcolni.

A lapnak adott interjúban Hervé Morin védelmi miniszter elmondta, hogy nincs ismerete a jelentésről. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a francia parlament a kormány javaslatára tavaly decemberben törvényt fogadott el a Szaharában és Francia-Polinéziában végrehajtott atomkísérletek áldozatainak kárpótlásáról. A megközelítőleg 10 millió eurós összeg közel 150 ezer olyan katonát és polgári személyt érinthet, akik az 1960 és 1996 között végrehajtott francia atomrobbantások helyszínén tartózkodtak, s ezért sugárfertőzést kaptak.

A miniszter arra utasította a hadsereg illetékes szerveit, hogy minden olyan dokumentumot tegyenek hozzáférhetővé, amelyből az áldozatok pontosan megtudhatják, mekkora sugárdózisnak voltak kitéve. "Az atomkísérletek során kapott dózisok nagyon gyengék voltak" - tette hozzá.

Franciaország 1960 és 1967 között a Szahara algériai részén, 1966 és 1996 között pedig a Csendes-óceánban, a Francia-Polinéziához tartozó Mururoa és a Fangataufa korallzátonyokon összesen 210 légi, illetve víz alatti atomkísérletet hajtott végre. A kísérletekben részt vevő több ezer francia veterán évtizedek óta harcol annak elismertetésért, hogy a robbantások során kapott sugárfertőzés miatt betegedtek meg. 2004 óta pedig nem szándékos emberölés vádjával több vizsgálóbíró indított előzetes eljárást a hadsereg ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos fertőzés: 6-an haltak meg a sajttól

Négy osztrák és két német halt meg egy ausztriai sajtüzem listeria baktériummal fertőzött… Tovább olvasom