Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Képíró-per: elégedetlen szerbiai nyilatkozatok

Elégedetlenségüknek adtak hangot szerbiai tisztségviselők hétfőn azzal kapcsolatban, hogy a Fővárosi Bíróság nem jogerősen felmentette a háborús bűntett vádja alól Képíró Sándor volt csendőr századost.
A 97 éves Képíró Sándort az ügyész azzal vádolta, hogy 1942. január 21. és 23. között egy újvidéki razzia során az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek kivégzésében.

Vladimir Vukcevic, a háborús bűnösök ügyében eljáró szerb különleges ügyész a B92 belgrádi tévé és rádió honlapja szerint úgy nyilatkozott, hogy az ítélet nincs összhangban a várakozásaival.

Előzőleg Vukcevic helyettese, Bruno Vekaric a Tanjug szerb hírügynökséggel közölte: az első fokú ítéletet nem kommentálhatják, de elégedetlenek, s azt várják, hogy a magyar ügyészség fellebbezést nyújt be.

A B92 szerint hitetlenkedve fogadták az ítéletet a vajdasági tartományi parlament, az újvidéki városi közgyűlés és az újvidéki zsidó közösség tagjai.

Aleksandar Jovanovic, az újvidéki képviselő-testület elnöke a Tanjug szerint elégedetlenségét hangoztatta a felmentő ítélet hallatán, és reményét fejezte ki, hogy az ügyészség fellebbezést nyújt be a nem jogerős ítélet ellen, mert - mint hozzátette - "az nem történhet meg, hogy az igazság elérhetetlen legyen".

Aleksandar Necak, a szerbiai zsidó közösségek szövetségének elnöke a Tanjugnak elmondta: nem lepte meg az ítélet. "Nem lehet mást várni egy olyan országban, ahol egy fasisztabarát párt sok szavazatot kap, és vannak arra utaló jelek, hogy terjedőben van a neonácizmus" - hangoztatta. Necak megjegyezte, sokáig váratott magára a Képíró elleni vádemelés, s úgy vélte, Magyarország nem önszántából, hanem erős külső nyomásra emelt végül vádat. Necak nem számít arra, hogy az ítélet változni fog.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új remények és kérdések a római AIDS-konferencián

Állva tapsolták meg hétfőn a római AIDS-konferencián azt a tanulmányt, amely szerint a HIV-vírussal… Tovább olvasom