Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Két hónapig nem ütköztetnek hadronokat

Svájc - Két hónapig szüneteltetik a világ legnagyobb részecskegyorsítójának működését Svájcban - közölte az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) szóvivője szombaton. James Gilles elmondta: a "teszt során meghibásodás történt."


Két hónap leállás

A szerkezet egy részét ezért meg kell javítani. A szóvivő arra nem tért ki, hogy pontosan milyen hiba történt, és mi okozta azt. A tervek szerint a javítás két hónapot vesz igénybe.

Az emberiség legnagyobb fizikai kísérletének számító Nagy Hadronütköztető (LHC) a fény sebességére gyorsít fel atomnál kisebb részecskéket, majd egymásnak ütközteti őket. Az LHC-t szeptember 10-én indították el, ám csütörtökön elektromos hiba miatt le kellett állítani. Pénteken újraindították a szerkezetet, de a meghibásodás miatt ismét leállították. A CERN szerint az elektromos hiba azoknak a erős mágneseknek a hűtőrendszerét érintette, amely a földfelszín alatt 100 méter mélyen húzódó, 27 kilométer hosszú Nagy Hadronütköztetőben körbe küldött részecskék mozgását irányítja.

A mágneseket az abszolút nulla fok közelébe, mínusz 271 Celsius-fokra hűtik le, mert így könnyebb és olcsóbb működtetni a nagy erejű elektromágneseket. A Nagy Hadronütköztetőben végrehajtandó kísérletekkel olyan kérdésekre remélnek választ kapni a tudósok, hogy hogyan keletkezett a világ, esetleg fény derül a világegyetem túlnyomó részét kitöltő, úgynevezett sötét anyag néhány rejtélyére. Ellenőrizhetnek új tér-idő elméleteket is, amelyek szerint a mi világunk dimenzióival párhuzamosan létezhetnek más dimenziók is.

Újraindítás

Kicseréltek egy 30 tonnás transzformátort és újraindították a nagy hadronütköztető gyűrűt (LHC) - közölte a Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) pénteken.

A világ legnagyobb részecskegyorsító berendezését szerdán, az üzembe helyezés után egy héttel állították le a hűtőrendszerben keletkezett áramellátási zavar miatt. A hibás transzformátort kicserélték és megkezdték a föld alatti köralagút hűtését a Kelvin-skálán számítva abszolút nulla fok - mínusz 273,16 Celsius fok - közelébe. Ez az ideális hőmérséklet a világegyetem keletkezését modellező kísérlethez - áll a genfi székhelyű CERN közleményében.

Amikor a szuperfolyékony héliummal működő hűtőrendszer transzformátora meghibásodott, az LHC-ben uralkodó 2 Kelvin alatti hőmérséklet 4,5 Kelvinre emelkedett, amely ugyan rendkívüli hideg, a berendezés normál üzemi hőmérsékletéhez képest mégis túl meleg. A CERN egy szóvivője már csütörtökön arról biztosította a közvéleményt, hogy a meghibásodásnak nincs jelentős hatása; az LHC még csak próbaüzemben működik és "ennyire összetett rendszereknél kisebb problémák mindig adódhatnak."

A részecskegyorsítóban a múlt szerdán futott körbe az első protonnyaláb. A tervek szerint ütköztetni fogják a későbbiekben a fény sebességének 99,9999991 százalékával száguldó nyalábokat, amelyek másodpercenként 11 245-ször futják majd körbe a 27 kilométeres alagutat. "Mini-ősrobbanást" kívánnak létrehozni így, a kutatók szerint ugyanis 13,7 milliárd évvel ezelőtt egy aprópénzérme-nagyságú objektum robbanása indította el a folyamatot, amely a csillagok, a bolygók és az élet kialakulásához vezetett.

A 6,4 milliárd eurós (1530 milliárd forintos) kutatási programban csaknem kétezer tudós vesz részt. Olyan kérdésekre keresik a választ, mint például, hogy az univerzum keletkezésekor az első milliomod másodperc előtti időben létező anyagnak milyen volt a sűrűsége és a hőmérséklete.

Hiba: Leállították a hadronütköztetőt

A hűtőrendszer meghibásodása miatt leállították a Genf melletti nagy hadronütköztető gyűrűt (LHC), a világ legnagyobb részecskegyorsító berendezését, amelyet alig egy hete helyeztek üzembe.

A kísérletet vezénylő Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) fizikusai szerint a szuperfolyékony héliummal működő hűtőrendszert még ezen a héten megjavítják.

Az LHC 27 kilométeres köralagútjában legutóbb a hétvégén haladt körbe protonnyaláb. A világegyetem keletkezését modellező kísérlet tervei alapján a nyalábokat fokozatosan csaknem fénysebességre gyorsítják, ehhez azonban mínusz 271,3 Celsius fokra kell hűteni a berendezést.

A száguldó protonnyalábok ütköztetésével a CERN kutatói "mini-ősrobbanást" kívánnak létrehozni. Szerintük ugyanis 13,7 milliárd évvel ezelőtt egy aprópénzérme-nagyságú objektum robbanása indította el a folyamatot, amely a csillagok, a bolygók és az élet kialakulásához vezetett.

A kísérlet a múlt héten szerdán indult. A CERN informatikai hálózatát már aznap hackertámadás érte. A behatolók nem tettek kárt, csupán fel akarták hívni a figyelmet arra, hogy sérülékeny a tudománytörténet legnagyobb szabású fizikai kísérletét irányító rendszer.

A 6,4 milliárd eurós (1530 milliárd forintos) kutatási projektben csaknem kétezer tudós vesz részt. Olyan kérdésekre keresik a választ, mint például hogy az univerzum keletkezésekor az első milliomod másodperc előtti időben létező anyagnak milyen volt a sűrűsége és a hőmérséklete.

Olvasóink írták

 • 14. klj_54 2008. szeptember 21. 20:00
  „Még egy érdekesség (számomra:), valamilyen eszközt szállítottam az objektumhoz.
  Csodálatos a környék!
  Ja és a környezetben semmi nem látszik abból, ami a föld alatt van.”
 • 13. klj_54 2008. szeptember 21. 19:57
  „http://cosmo.supernova.hu/1024.htm
  Azoknak javallott a link megtekintése, akiknek gőzük sincs a témáról!
  Magyar nyelvű a lap és átlag ember számára is érthető, ami nem lényegtelen:)”
 • 12. mai 2008. szeptember 21. 16:27
  „Kedves samum, tisztelem az érdeklődésed ezért tisztelettel felelek ez utóbbi megjegyzésedre, hogy ti.: "szivároghat a cső" A cső közepén egy gombostű kiterjedésű plazmacsomót futtatnak körbe elektromágnesek segítségével. Gondosan ügyelve arra, hogy tartsa ezt a középen kijelölt pályát. A célba csak annyi ér el belőle, mint az a vízpára mennyiség, amennyi egy tűhegyen lesz, amikor rálehelsz.”
 • 11. samum 2008. szeptember 21. 15:49
  „mai:
  Köszönöm,hogy megmagyaráztad nekem.Bár attól függetlenül fenntartásaim vannak a dologgal kapcsolatban.Nem hiszem,hogy annyira biztonságos mint,ahogy azt te állítod vagy a többi tudós.
  Én elhiszem, hogy szerinted ennyi és neked legyen igazad,mert ezt kívánom.De nem hiszem,hogy nics bennük egy egészséges félsz.
  Hogy szivároghat is az a cső ami a közepén van...itt annyira miliméteres dolgokról beszélünk,hogy szinte már a semmiről.

  CIA:
  neked csak annyit mondanék,hogy ha a világ elpusztításán gondolkodnának akkor már megtették volna...de mivel a pénz a legnagyobb úr ezen a világon,nem hiszem,hogy ezt egy megsemmisüléssel akarnák megoldani.
  Én arra értettem amit írtam,hogy óhatatlan,hogy ne kerüljön ki vmi onnan,mivel valaki vagy támadni akar vagy védekezni.Mindig lesznek harcolók néha értelmetlenül néha okkal.”
 • 10. mai 2008. szeptember 21. 14:51
  „Kedves samum, készséggel válaszolok kérdésedre. Ennek az alagútnak a közepén körbe fut egy cső, amelyből kiszivattyúzták a levegőt. Olyan vákuum van benne, mint a légkörmentes világűrben. Még annál is nagyobb vákuum. Tehát a nyalábban tartott felgyorsított protonok nem ütköznek semmivel. Amikor a kellő sebességre gyorsították ezt a nyalábot, akkor egy mágneses térrel kitérítik azt abba a vákuum kamrába, ahol az a nyaláb beleütközik a céltárgyba, adott esetben egy oda juttatott másik nyalábba. Ez lesz a bumm. Ripityára törnek, e törmelék részeit, viselkedését fogják vizsgálni, elemezni.”
 • 9. samum 2008. szeptember 21. 14:38
  „mai!

  Látom te nagyon benne vagy ebben a témában.Akkor had kérdezzek valamit amin egész nap gondolkodtam.Csak mivel nem vagyok fizikus és nem vagyok vmi nagy agy a fizikához nem nagyon értem.
  Szóval van ez a 27km hosszú kör alakú alagút amiben megszámlálhatatlanul sok atom van.Ebben a közegben ütköztetnek protonokat.Az én felfogásom szerint ezek az ütköések kiterjednek a levegő atomjaira.
  Ebből nem egy hatalmasabb bumm lesz mint amire számítanak?”
 • 8. mai 2008. szeptember 21. 14:25
  „Az elméleti fizika belterjes köreiben az egymás kölcsönhatásától független ciklikus univerzumok elképzelés aktuális elméletével, továbbá azon új megfigyeléssel, hogy a belátható univerzum tágulása ma is gyorsulva folytatódik, elhalványult azon eredeti ősrobbanás elmélet fenntarthatósága, amelyben annyira hisz a lelkes hízelgők hada. Követni kell a napi kutatási eredményeket, a köz számára nem publikus műhelymunkát. Nem történt ősrobbanás bele az anyagmentes űrbe. Egy önmagát reprodukáló kiterjeszkedő folyamatban létezünk.”
 • 7. CIA 2008. szeptember 21. 13:34
  „samum! jól látod a dolgot, bizonyos gazdasági érdekcsoportok készülnek a világ elpusztítására, ennek a tervnek a része a hadronütköztető.”
 • 6. samum 2008. szeptember 21. 11:12
  „Igen,nem kell félni,hiszen egy aprópénzérme-nagyságú objektum robbanása okozta azt,hogy egy akkor világegyetem jött létre, aminek a széleit még elképzelni sem tudjuk,hogy hol vannak.
  Az aprópénz méret is változó lehet,mert ha netán egy egy forintosról beszélünk,akkor már az a pár száz atomtöredék is lehet akkora hatással csak a bolygóra,hogy igen nagy galibát okozzon.De ha netán egy 50Ft-os érméről beszélünk, akkor is meg van az esély minden bajra csak a százalékos arány változik.
  Nem zavarna ez az egész,ha csak Svájcban maradna a hiba utóhatása,csak nem hiszem,hogy a protonok vagy neutronok ismernék azt a szót,hogy határátkelőhely.
  Csak szemlélteés képpen mondom:
  egy 1 forintos méretű urán darabka biztosítja egy 50.000-es lakosú város évi energiaszükségletét.
  Nem a dolog békességét és szándékát vitatom,hanem a szükséget egy olyan dologra,aminek nem sok jelentősége van és később úgy is arra használják fel,hogy lopott információként a fegyveripar használja fel.Ez óhatatlan és természetesen nem a 2000 tudós hibája lesz,hiszen ők jó szándékból kisérleteztek.
  Bár tudjuk,hogy egy világválság eléréséhez két repülő birtoklása is elégséges.”
 • 5. mai 2008. szeptember 21. 10:47
  „Amikor az ember megpróbál ész érvet, megjegyzést mondani, valamely lexikális tudós sugallatára gyorsan lekapják a témát ezen on-line lapról. Higgyék el nem kell félni. Higgyék el, hogy a tudósok kissé nagyot mondtak akkor, hogy az ősrobbanás körülményeit ismétlik meg e berendezésben. Mondták ezt a médiafigyelem felkeltésére, a támogatók megnyerésére. Hiszen minden alapkérdés ismeretlen a tudósok előtt, ami az anyagi léttel kapcsolatos. Az anyag látszó viselkedése extrém kísérleti körülmények között csak konstruktív megközelítés, vizsgálat. Higgyék el, hogy a nukleáris robbantások eseményei a kölcsönható atomok számát tekintve több milliószorosan több volt, mint az a néhány száz ütköztetendő mag, magtöredék ebben a gyorsító berendezésben. Itt csak ezt kívánják filmre venni, részleteiben elemezni, következtetéseket levonni. Higgyék el, az emberiség több ezerszer többet fordított eddig az atomfegyverekre, mint amennyibe ez a kísérleti rendszer kerül. Békés szándékkal és ésszel.”
 • 4. samum 2008. szeptember 21. 09:45
  „fizikaszakkör!

  A szörnyeknek jobban örülnék,hiszen akkor jön egy Batman vagy egy szuperman és megment minket...vagy egy Amerika aki magáénak érzi a világot és a csodafegyvereikkel legyőzik őket:D
  Ha pici apró darabok leszünk akkor azért az szíven ütne,mivel vannak szeretteim és elég önző vagyok ahhoz,hogy azt mondjam,hogy magamat is féltem és még szeretnék élni...
  Ami pedig egy másik dimenzió kapuját illeti,ez már nekem is megfordult a fejemben,csak éppen egy nagy sötét gödröt nyitnak meg,ami mindent elnyel vagy ekkor jönnének meg a hirhedt U.F.O. közösségek...
  Szóval nekem sok kételyem van ezzel a mini-ősrobbanással kapcsolatban.Főleg úgy,hogy nem érdekel,hogy milyen volt az anyag abban a pillanatban.

  M.Peter:
  Honnan tudják,hogy a másodperc töredéke alatt elhal,ha csak most csináltak egy olyan szerkezetet( ami már most meghibásodott), hogy alkalmuk legyen csinálni egy mini-ősrobbanást?
  De ha jól tudom akkor az előző ősrobbanás lökéshulláma,még a mai napig is kihat a világegyetemre....kicsit tele van ellentétekkel ez az egész....Meg azért, mert elmondták a TV-ben,hogy nincs ok pánikra higgyem el?”
 • 3. M. Peter 2008. szeptember 21. 00:40
  „Volt egy műsor erről a N. Geographic-on. Ott is megkérdezték a tudósokat, hogy mi lesz, ha ez az egész kísérlet kicsúszik az irányításuk alól. Erre egész hosszan kitértek, és már nem is emlékszem rá, de a lényege annyi volt, hogy olyan kis méretekben zajlik az egész, hogy nem történhet olyan baleset, hogy eltűnik meinden a Föld felszínéről. Egy ilyen kis ősrobbanás a másodperc töredéke alatt elhal.”
 • 2. fizikaszakkör 2008. szeptember 20. 20:48
  „"Mi van ha elszabadul és ismét apró darabok leszünk?" mi lenne? akkor már tökmindegy. pik-pakk, egyszercsak megszűnünk, fel se fogjuk, észre se vesszük. mi van akkor? semmi. mintha soha nem is léteztünk volna.
  ami esetleg kellemetlenebb lehet, hogy ha megnyílik egy másik dimenzió és netán elárasztanak minket a szörnyek, ez is benne van a pakliban, csak szándékosan elhallgatják meg hülyének állítják be, aki számol vele.

  aludj jól :D”
 • 1. samum 2008. szeptember 20. 19:10
  „,,az első milliomod másodperc előtti időben"
  Nem hiszem el,hogy nem félnek attól,hogy a ,,mini-ősrobbanást",- ami így megfogalmazva egy kicsit viccesen hat-,nem fogják tudni koordinálni....Mi van ha elszabadul és ismét apró darabok leszünk?
  Vagy mondjuk vmi más bajt okoznak?
  Igazándiból ugyan kit érdekel,hogy milyen volt az anyag sűrűsége és hőmérséklete ,,az első milliomod másodperc előtti időben".
  VAgy lehet,hogy csak én vagyok enyire tudatlan halandó pornép,hogy azt sem tudom,hogy mit olvasok és saját kitalációktol félek?
  Ha netán így lenne valaki világosítson már fel erről,kérem!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom