Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Kéziratos relativitáselmélet Jeruzsálemben

Első ízben látható teljes terjedelmében Albert Einstein forradalmi relativitáselméletének kézirata egy jeruzsálemi kiállításon.
Az Izraeli Tudományos Akadémia megalakulásának 50. évfordulója alkalmából állítja ki a 46 oldalas kéziratot. A dokumentumban Einstein felvázolja a táguló világegyetem teóriáját, megmagyarázza, hogy miként tudja a gravitáció a teret és az időt elhajlítani. A tanulmányt először 1916-ban adták ki, azóta is a modern fizika egyik legnagyobb hatású művének tartják.

Einstein a kéziratot 1925-ben a Jeruzsálemi Egyetemnek adományozta, amely a tudományos akadémia számára most kölcsönadta a becses dokumentumot.

Olvasóink írták

  • 3. dodó 2010. március 08. 11:29
    „Belebetegednénk, ha csak egy napra is kimaradna kedvenc újságunkból egy Izráéllal foglalkozó, vagy arra utaló cikkecske.”
  • 2. floridaimagyar 2010. március 08. 03:20
    „1-es - es fizika-kemia szakra jartam, es ugy tudom hogy a specialis relativitas es quantum mechanika elmelet tulajdonkeppen a fizika ket fo torvenyei - habar mindketto igaznak tunik, ellentmondanak valahol egymasnak latszolag - de viszont a string theory tulajdonkeppen egyesiti es megmagyarazza mindkettot. Mindket elmeletben vannak feltetezesek amik igaznak latszanak de meg bizonyitani kell majd oket.”
  • 1. flexsnake 2010. március 08. 00:23
    „kár hogy már régen megcáfolták.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmilliárd eurós pénzmosás Ausztriában?

Osztrák bankok 2 milliárd euró tisztára mosásában működtek közre az olasz maffia számára 2005 és… Tovább olvasom