Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Kína a születéskorlátozás beszüntetését fontolgatja

A kínai vezetés a közel negyven éve érvényben lévő születéskorlátozás teljes beszüntetését fontolgatja.
A Hszinhua kínai hírügynökség rámutat arra, hogy az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottságának hétfőn benyújtott új polgári törvénykönyv-tervezet már nem tartalmaz semmilyen családtervezésre vonatkozó rendelkezést.

Az új törvénykönyv ebből kifolyólag hatályon kívül helyezné a gyermekvállalásra vonatkozó korlátozást, amelynek célja a kínai népességnövekedés meggátolása volt, de emellett számos negatív hatást fejtett ki: a kínai társadalom elöregedését, a munkaképes népréteg csökkenését, és a nemek egyenlőtlen eloszlását idézte elő, ráadásul a hatóságok súlyos bírságokkal és kényszer-abortuszokkal gondoskodtak a törvény betartatásáról.

 
Illusztráció: Pixabay

A kongresszus ezen a héten tárgyal az új törvénykönyv-tervezetről, amit 2020-ban fogadhatnak el.

A tervezetben többek között helyet kaptak még a szexuális zaklatás megelőzését célzó rendelkezések, illetve van egy olyan intézkedés is, ami egy hónapnyi gondolkodási időt ír elő a válókeresetet benyújtó házaspároknak, akik ezalatt dönthetnek úgy, hogy visszavonják a keresetet.
 
A kínai kormány 2016-ban beszüntette az 1979-ben bevezetett egykepolitikát, és a városi lakosság számára a továbbiakban két gyermeket engedélyezett családonként. Ez az intézkedés azonban nem hozta meg a várt eredményt a születések számának növekedésében. Ellentétben a kormány által előre jelzett 20 millióval, 2016-ban 17,9 millió gyermek született, mindössze 1,3 millióval több, mint egy évvel korábban. 2017-ben pedig a születésszám 17,2 millióra csökkent. 

Sokan azért nem vállalnak második gyermeket, mert a nagyvárosokban egyre emelkednek a gyermekellátás költségei, miközben a nők egyre nagyobb számban folytatnak tanulmányokat és építenek karriert. 

Az állami média júliusban számolt be arról, hogy a kínai kormányzat különféle ösztönző intézkedések bevezetését tervezi, hogy a családokat több gyermek vállalására sarkallja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csehország összeurópai megoldást szeretne a migrációs problémára

Babis úgy vélte: a migránskvótákról folytatott vitával Európa feleslegesen elvesztegetett négy évet,… Tovább olvasom