Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Kínában van a legtöbb meghackelt PC

Kína - Az Egyesült Államokat megelőzve 2009 utolsó negyedévében már Kínában volt a legtöbb olyan meghackelt magánszámítógép, amelyet távirányítással káros célokra használhatnak - közölte a kaliforniai McAfee internetbiztonsági cég.
Ezek a fertőzött "zombi" számítógépek gyakran úgynevezett robothálózatokba vannak kötve, ahonnan a hackerek levélszeméttel áraszthatnak el email címeket vagy támadást indíthatnak weboldalak ellen - mutatott rá a McAfee.

A cég - amely adatokat gyűjt a világ 120 országában több mint 100 millió számítógépre fenyegetést jelentő veszélyekről - úgy számolt: a negyedik negyedévben Kínában 1 millió 95 ezer, az Egyesült Államokban 1 millió 57 ezer számítógép fertőződött meg. A McAfee szerint ezek az adatok hozzáadódnak ahhoz a mintegy 10-10 millió fertőzött komputerhez, amelyet már korábban mindkét országban észleltek.

George Kurtz, a McAfee globális technológiai igazgatója szerint Kínában azért terjedhetnek ilyen ütemben a zombihálózatok, mert óriási mértékű a szoftverkalózkodás, és a felhasználók gyakran nem frissítik programjaikat, így gépeiken kijavítatlanok maradnak a biztonsági rések.

A biztonsági cég rámutatott: a robot hálózatok mutatják, mennyire ki vannak téve a számítógépes hálózatok a rossz indulatú behatolás veszélyének.

Nemzetközileg a vállalatok és kormányok között kiterjedt vita folyik arról, hogyan lehet védekezni az illetéktelen behatolók ellen. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter január 21-i beszédében az internet szabadsága mellett állt ki, és egy nemzetközi internetes viselkedési normarendszer megalkotását sürgette. Elemzők viszont rámutatnak: az ez irányú amerikai felhívásokat bonyolítja, hogy az Egyesült Államokban is több mint 10 millió fertőzött gép működik.

Mint a Jack Goldsmith, a Harvard Law School professzora a közelmúltban rámutatott: az amerikai kormány megtehetné, hogy nagyobb szigorral lép fel a robot hálózatok ellen, de ez nagy költségekkel járna és jogi szempontból is támadható lenne. Washington emiatt eddig nem cselekedett, és a fertőzött gépcsoportokból indított támadások száma növekszik.

Stewart Baker, az amerikai belbiztonsági minisztérium egykori helyettes államtitkára szerint arra volna szükség, hogy a vezető ipari államok összefogjanak a zombi hálózatok kiiktatására.

Szakértők szerint a kibertámadásokra a leginkább hálózatokba szervezett és internetfüggő amerikai gazdaság a legérzékenyebb. A legtöbb támadás is az Egyesült Államokból indul ki. A McAfee nemzetközi felmérése szerint a vállalatok biztonsági vezetőinek 36 százaléka aggódik amiatt, hogy cégét amerikai hackerek támadják meg, 33 százalék Kínától tart, és a harmadik helyen, messze lemaradva Oroszország következik 12 százalékkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maoista lázadók rendőröket öltek meg

India - Feltételezett maoista lázadók megöltek tizennégy indiai rendőrt hétfőn az ország keleti… Tovább olvasom