Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Kínai média: Washington magyarázattal tartozik a titkos adatgyűjtésről

Egy kínai lap az Egyesült Államokat képmutatással és arroganciával vádolja, s egyúttal arra figyelmeztet, hogy Kínában a számítástechnika, az internet területén technológiai fejlesztésekre kell törekedni.
Pekingnek magyarázatot kell kérnie Washingtontól azokra az Edward Snowden által hangoztatott állításokra, miszerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) PRISM kódnevű programjával évek óta megfigyelés alatt tart szárazföldi kínai és hongkongi számítógépszervereket - írta a Global Times című kínai napilap pénteki számában.

Az Egyesült Államokkal való jó kapcsolatokra irányuló törekvéseknek nem kellene meggátolniuk a pekingi vezetést abban, hogy erőteljesen, a tényekre koncentráltan lépjen fel egy, a nemzeti érdekeket érintő különleges konfliktusban - véli a szerző, s arra bíztatja az illetékeseket, hogy szerezzenek be mind több helytálló információt, és azokat bizonyítékként használva tárgyaljanak Washingtonnal.

A lap az Egyesült Államokat képmutatással és arroganciával vádolja, s egyúttal arra figyelmeztet, hogy Kínában a számítástechnika, az internet területén technológiai fejlesztésekre kell törekedni.

A közvélemény a központi kormány és a hongkongi kormányzat ellen fog fordulni, ha úgy döntenek, hogy Snowdent visszaküldik. Kínának bizonyítania kell, hogy Hongkong egy olyan hely, ahol a hasonló "Snowdenek" menedékre találnak - véli a lap, amely kommentárjában pozitívan mutatja be Edward Snowdent, a titkos adatgyűjtést leleplező amerikai informatikust.

Snowden esetleges kiadatásáról a Global Times szakértői úgy vélekedtek, hogy Pekingnek ebbe nem lenne szabad beleszólnia. Pekingi és hongkongi szakértők egyaránt úgy fogalmaztak, hogy a legjobb döntés, ha az ügyet a különleges közigazgatási övezet illetékeseire bízzák.

Cseng Haj-lin, az ázsiai és csendes-óceáni tanulmányok hongkongi központjának igazgatója szerint a város kormányzata "ellen tud állni a szólásszabadság mindenek feletti tiszteletét hirdető" Amerika nyomásának.

A kínai online közösséget továbbra is élénken foglalkoztatják a történtek, s kommentek tömege tartja napirenden a témát. Többségük lényege, hogy az Egyesült Államok sem "különb". Az egyik sokat továbbított bejegyzés például úgy szólt, hogy "ha Edward Snowden kínai lenne és a kínai nemzetbiztonsági ügynökségnél dolgozott volna, (Barack) Obama (elnök) valószínűleg már meghívta volna vacsorára a Fehér Házba és jelölte volna a következő Nobel-békedíjra".

Li Kaj-fu, a kínai Google korábbi főnöke, akit rendszerbíráló internetes bejegyzései miatt többször ítéltek már szilenciumra, csaknem 44 millió követővel rendelkező mikroblogjában azt írta, hogy csodálja Snowden "elveit és értékeit". A PRISM-botrányról úgy vélekedett, hogy az "komolyan lejáratja" az Egyesült Államokat, amely az emberi jogok, a magánszféra tiszteletben tartását és a tisztességes eljárás fontosságát hirdeti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama a szíriai felkelők katonai támogatása mellett döntött

Barack Obama amerikai elnök a Bassár el-Aszad rendszere ellen harcoló szíriai felkelőknek nyújtandó… Tovább olvasom