Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Királlyá koronázhatják Gambia titulus-mániás elnökét

Dakar - Munkássága elismeréseként királlyá koronázhatják Gambia elnökét.
"Az elnök nagyon sokat tett az országért, és ezért megérdemli, hogy Gambia királyává koronázzák. Csak így fejezheti ki az ország népe háláját egy vezető felé, aki sokat tett hazájáért"- mondta az állam nyugati területeinek vezetője, Junkung Camara. S hírek szerint a különböző törzsi vezetők most keresztül-kasul beutazzák az országot, hogy támogatókat szerezzenek tervükhöz.

Őméltósága Sejk Professzor Álhaddzsi (mekkai zarándok) Doktor Yahya Jammeh, Gambia elnöke egyébként is szereti halmozni a titulusokat. A kis afrikai ország vezetője orvosnak, tudósnak, rangidős vezetőnek és még sok egyéb más megtisztelő rang tulajdonosának tartja magát, s ha minden igaz, nemsokára a királyi címmel bővülhet titulusa.

Jammeh, mint Afrika ezen részének annyi más vezetője, egy puccs során szerezte meg a hatalmat, majd két évvel később hivatalosan is elnökké választották. Jelenleg harmadik ciklusát tölti a kis, három oldalról Szenegállal határos ország élén, és uralma alatt nem a királlyá választása lenne az első ellentmondásos esemény.

2007-ben Jammeh bejelentette, hogy feltalálta az AIDS ellenszerét, és ragaszkodott hozzá, hogy a betegek hagyják abba a gyógyszereik szedését, hogy az ő gyógyfüves testradír-és banán-kúrája kifejthesse hatását. Legutóbb pedig boszorkány-üldözést rendelt el a 2 milliós lakosú országban, ahol 1000 embert állítottak elő boszorkányság vádjával. A gyanúsítottakkal hallucinogén italt itattak, ami hányást és hasmenést okozott. Két ember meghalt az erőszakos kezelést követően az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet értesülései szerint.

Sam Sarr, a vezető ellenzéki újság, a Foroyaa szerkesztője szerint Jammeh szándéka saját megkoronázására nem fog megvalósulni, mert alkotmányellenes lenne, hiszen az elnök posztja választott tisztség. Nem mintha sokat változtatna a helyzeten, ha ezentúl az elnök király lenne - tette hozzá -, mivel az "elnöki rendszer már így is inkább monarchia". Egy amerikai Gambia-szakértő szerint Jammeh voltaképpen birtokolja az országot: ő irányítja a sajtót, az ellenzéket, a papságot és az ország kincstárát is ő kezeli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a Bukaresti Nyilatkozatot

Bukarest - A társadalmi-gazdasági fejlődésnek, a szállítási útvonalak és az energiaellátás… Tovább olvasom