Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Kiszorulnak az öszvérek a Grand Canyonból

Egyesült Államok - Kiszorulnak az öszvérek a Grand Canyonból; az amerikai nemzetipark-szolgálat korlátozni fogja a teherhordó négylábúak forgalmát, mivel éles patáikkal felszántják az ösvényeket - írta a USA Today című napilap.
Az öszvérek több mint egy évszázada szállítják az embereket az egyedülálló szépségű és mélységű kanyonban. Fekete nemezkalapban, öszvérháton ereszkedett le annak idején Teddy Roosevelt elnök is az arizonai szurdokba, akárcsak sok mai kalandvágyó turista.

A parkszolgálat azonban úgy ítéli meg, hogy a térség legendás szállító és közlekedési eszköze túlságosan durva igénybevételnek teszi ki a keskeny ösvényeket. Az állatok patái szinte csákányként mélyednek a kemény talajba, gyorsítva annak kopását.

Tim Jarrell, a parkszolgálat vezetője elmondta, hogy a Grand Canyon a világ egyik legerőteljesebben erodálódó vidéke, "nincs szükség ehhez az öszvérek hathatós segítségére". A jövőben ezért korlátozni fogják az állatok közlekedését.

A parkszolgálat már betiltotta a forgalmat a 7 mérföldes Dél-Kaibab ösvényen, amelyet az öszvérpaták pusztítása után több éves program keretében igyekeznek helyreállítani. A szívós állatokat már csak arra használják, hogy különböző szállítmányokat jutassanak el velük a sérült részek kijavításához.

Az öszvérforgalmat a kanyon aljában nem tervezik felszámolni, ott ugyanis nincsenek utak, és csak az állatokkal, illetve ahol a terep engedi, helikopterrel lehet utánpótlást vinni egyik helyről a másikra.

Tavaly 9600-an utaztak öszvérháton a kanyonba, ami nem tűnik soknak, a parkszolgálat szerint azonban minden egyes út rombolja a talajt. Az öszvérek népszerűek, sok turista imádja őket, pedig az öszvérutak nem olcsók; egy túra a Phantom ranchig éjszakai szállással és koszttal együtt például 450 dollárba kerül.

Az újság megszólaltatott egy kaliforniai turistát, aki a kanyonban ünnepelte feleségével annak 50. születésnapját. Azt mondta, ők csak öszvérháton hajlandók túrázni, és szerinte a kanyont a négylábúak teszik varázslatossá.

Steve Martin, a nemzeti park főfelügyelője azonban hangsúlyozza, hogy az ő feladata a környezet megőrzése. A parkszolgálat tavaly 2 millió dollárt költött a nagy látogatottságú természeti park ösvényeinek karbantartására. Hozzátette, ha lenne évente még néhány millió dollárjuk, maradhatnának az öszvérek, így azonban vissza kell fogni a forgalmat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erőszakba torkollott az indiánok tüntetése Ecuadorban

Ecuador - Erőszakba torkollott bennszülött indiánok egy tüntetése Ecuador délkeleti részében helyi… Tovább olvasom