Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Kiújult a vita az atomenergiáról

Franciaország - A német kormány határozata után, miszerint 2022 végéig bezárják az ország atomerőműveit, Franciaországban azonnal kiújult a politikai vita az atomenergia kockázatairól, illetve gazdasági előnyeiről.
Franciaország az Egyesült Államok után a világ második legjelentősebb nukleáris hatalma: az ország 19 atomerőművében működő 58 reaktor a franciák áramellátásának mintegy nyolcvan százalékát biztosítja.

Az ellenzéki Zöldek üdvözölték a berlini döntést. Főtitkáruk, Cécile Duflot szerint nem technikai, hanem politikai kérdés, hogy Franciaország is hasonló útra lépjen, s a megújítható energiák felé való átmenet mellett tegye le a voksát.

"(A német döntés) nagyon jó hír, és azt bizonyítja, hogy meg lehet lépni" - hangsúlyozta a környezetvédő politikus. Véleménye szerint csak "legenda", hogy a nukleáris energiából előállított áram olcsóbb, mert a számításokból általában kifelejtik a reaktorok majdani lebontásának költségeit.

A Zöldek jövőre, az elnök- és parlamenti választásokon aratott baloldali győzelem esetén, a szocialistákkal való esetleges szövetségkötés előfeltételének tekintik, hogy a legnagyobb ellenzéki párt is kötelezze el magát az atomerőművek fokozatos bezárása mellett.

A nukleáris energiát illetően megosztott szocialisták viszont óvatosabban reagáltak a németországi bejelentésre. Benoit Hamon szóvivő úgy vélte: nem hasonlítható össze a két ország, miután Franciaország egyértelműen függ az atomenergiától.

A kormánypárti képviselők nagyobb biztonságot tartanak szükségesnek az atomerőművek esetében, de kizárták a német modell követésének lehetőségét. A fukusimai katasztrófa nyomán Nicolas Sarkozy államfő többször jelezte, hogy Franciaország nem kívánja bezárni az atomerőműveit, azt hangsúlyozva, hogy azoknak köszönhetően jóval olcsóbb az energia, mint például Németországban.

A jobbközép kormánypárt főtitkára a berlini atomhatározatot kommentálva közölte, hogy Franciaországban nem támogatna ilyen döntést. Jean-Francois Copé szerint a nukleáris energia a legfőbb eleme Franciaország ipari nagyhatalmi státusának, és ehhez, a független hatóságok elismerésével, kiválóak a biztonsági feltételek.

Anne Lauvergeon, a francia Areva atomenergia-vállalat vezetője szerint a német kormány "tisztán politikai" döntése, amelyet sem társadalmi egyeztetés, sem népszavazás nem előzött meg, nem visszafordíthatatlan. Ez pedig szerinte akkor történhet meg, amikor a politikusok majd szembesülnek a bezárások pénzügyi vonzatával és az áram árának jelentős emelkedésével.

Lauvergeon arra hívta fel a figyelmet, hogy a francia atomipar csak jól jár a német atomerőművek felszámolásával. "Azt fogják csinálni (a németek), amit anno az osztrákok: importálni fogják a nukleáris energiát a szomszédos országokból" - mondta a France2 közszolgálati televízióban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szíria: fegyvert fogtak a tüntetők Homsz környékén

Szíria - Fegyvert fogtak Szíriában a rendszer ellen tüntetők az ország központi vidékén, miután a… Tovább olvasom