Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Korrupcióellenes tiltakozásról vitték el az orosz politikust

Több tucatnyi tüntetővel egyetemben őrizetbe vették Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust vasárnap az általa szervezett moszkvai korrupcióellenes megmozduláson. Navalnijt azonnal kiemelték a tömegből, amint megjelent a helyszínen.
Az Eho Moszkvi rádióállomás helyszíni beszámolója szerint a  belvárosi Tverszkaja utcára meghirdetett "tiltakozó sétán" több  tízezren vettek részt. Több száz tüntető próbálta megakadályozni, hogy a hatóságok  elszállítsák Navalnijt. A Puskin-térről a rohamrendőrök  gumibotozással szorították ki a tömeget. A belváros fölött  helikopterek köröztek. Sajtójelentések szerint újságírókat is őrizetbe vettek.   

A Kreml előzetesen törvénytelennek és provokációnak minősítette  a megmozdulást, a belügyminisztérium pedig arra hívta fel a  moszkvaiakat és a fővárosba utazókat, hogy maradjanak távol a  tiltakozástól.

Navalnij kezdeményezésére Oroszországban a nap folyamán több nagyvárosban korrupcióellenes megmozdulás volt. Ezeket kiváltó oka  az volt, hogy a Navalnij vezette Korrupcióellenes Küzdelem  Alapítvány egy, a hónap elején közzétett videóban 70 milliárd rubel  értékű korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev orosz  miniszterelnököt (1 rubel mintegy 5 forintot ér).  

A szervezők szerint az országos akció részvevőinek száma elérte a százezret. Ez az elégedetlenség legjelentősebb szervezett megnyilvánulása Oroszországban a parlamenti választási csalások ellen 2011-2012-ben megtartott tiltakozások óta.  

A több tucatnyi városra kiterjedő tüntetéseket egyes településeken annak ellenére is megtartották, hogy arra a szervezők  nem kaptak hivatalos engedélyt. Novoszibirszkben sajtójelentések  szerint mintegy 1500-2000 (Navalnij szerint 4000) ember tüntetett,  Irkutszkban, Krasznojarszkba, Szamarában és Cseljabinszkban pedig  mintegy ezer volt a részvevők száma. Előállítások Moszkva mellett Szentpéterváron, Novoszibirszkben  Habarovszkban és Jekatyerinburgban történtek. A hatóságok több  helyen csak a települések perifériáján engedélyezték a megmozdulást. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védett elefántokat mentettek a sárból Kambodzsában

Tizenegy védett vadonélő elefántot mentettek ki a három méter mély sárból Kambodzsában a hétvégén. Tovább olvasom