Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Kulcsfontosságú szavazás az USA szenátusban

Kulcsfontosságú procedurális szavazás volt hétfő hajnalban az amerikai szenátusban az egészségügyi reform törvénytervezetéről.
A republikánus szenátorok teljes elutasítása mellett a demokrata pártiak egyhangúlag támogatták a törvénytervezetről három kérdésben is folyó vita egyikének a lezárását. A két független szenátor is velük szavazott, így a döntést 60-40 arányban hozták meg, vagyis összejött az ehhez szükséges minősített többség. Az egészségügy reformját Barack Obama amerikai elnök legfontosabb törvényhozási feladatának tekinti.

A hétfő hajnali volt az első procedurális szavazás abból a háromból, amellyel a szenátusnak le kell zárnia a vitát. A második voksolás kedd reggel, az utolsó pedig (helyi idő szerint) szerda délután lehet. A tervezetet ezután lehet elfogadásra szavazásra bocsátani, ehhez már az egyszerű többség is elégséges.

A vita lezárásához 60 támogató szavazat kell a szenátusban. A demokraták csak 58 szenátori hellyel rendelkeznek a száztagú felsőházban, ahol viszont a két független szenátor rendszerint együtt szavaz a demokratákkal. A hétfő hajnali szavazás kimenetele végül a nebraskai Ben Nelson szenátoron múlt, aki a demokrata párti szenátorok között utolsóként egyezett bele a törvénytervezet támogatásába, miután párttársai - eleget téve kérésének - vállalták, hogy a szövetségi pénzalapokat nem fogják felhasználni terhességmegszakítás támogatására, illetve kiegészítő egészségügyi forrásokat hagytak jóvá Nebraska államnak.

A képviselőház november elején már megszavazta a saját törvényverzióját a reformról. Ha a szenátusban is megszületik karácsonyra egy változat, akkor a kettőt januárban összehangolják, ismét elfogadják mindkét házban, és Obama utána aláírhatja az egészségügyi reformcsomagot. A végső változat várhatóan nem fog nagyon eltérni a szenátusban elfogadott szövegtől, tekintettel arra, hogy a demokratáknak itt nehezebb biztosítani a szükséges arányú szavazattöbbséget.

Az új amerikai elnök belpolitikai programja szempontjából meghatározó egészségügyi csomag további 36 millió amerikaira terjesztené ki a betegbiztosítást, amely a következő években a tervek szerint már a lakosság 96 százalékának nyújtana ellátást. Az elmúlt évtizedek legnagyobb változását jelenti az amerikai egészségügyi politikában, és már képviselőházi elfogadása is kulcsfontosságú győzelem volt Obama számára.

Obama hétfőn üdvözölte és az amerikaiak nagy diadalának nevezte a szenátusi szavazást. "Ellenállva azoknak a lobbicsoportoknak, amelyek évtizedeken át akadályozták a reformot, és még most is megpróbálják befolyásolni azt, a szenátus közelebb került egy reformhoz, amely nagy könnyebbséget jelent majd a családoknak, idős embereknek, vállalatoknak és az egész országnak" - fejtette ki az elnök, aki szerint az egészségügyi csomag elfogadásával meg tudják fékezni az egészségügyi kiadások növekedését, illetve csökkenteni tudják a költségvetési hiányt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átépítik a Berlini Állami Operaházat

A jobb akusztika érdekében átépítik az Unter den Lindenen található Berlini Állami Operaházat. Tovább olvasom