Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Külföldi lapok véleménye a szlovák-magyar konfliktusról

Egy liberális cseh napilap szerint kínos és tragikomikus a magyar és a szlovák politikusok viselkedése, svájci és osztrák lapok a magyar-szlovák viszony kiéleződéséről írnak.
Mladá Fronta Dnes: kínos és tragikomikus a magyar és a szlovák politikusok viselkedése

Kínosnak és tragikomikusnak minősítette a magyar és a szlovák politikusok viselkedését szombaton a Mladá Fronta Dnes című liberális cseh napilap.

Érthetetlen - véli az újság -, hogy a magyar politikusok miért beszélnek még most is arról, hogy fáj nekik az egykori magyar területek - Szlovákia - elveszítése, s hasonlóan kínos, ha a szlovákok kissé nyakatekerten a Varsói Szerződés hadseregeinek 1968-as csehszlovákiai bevonulásával kötik össze Szent István ünnepét.

"A Duna menti manőverek így olyan párharcnak tűnnek, amelyben arról van szó, hogy ki a nagyobb bohóc, s éppen most ki van felül. Ugyanakkor a politikusok jóindulatúan kölcsönösen a szélsőségesek veszélyére figyelmeztetik egymást. Azt, hogy viselkedésükkel tulajdonképpen muníciót adnak nekik, már nem nagyon hangsúlyozzák" - jegyzi meg a lap.

A szlovák-magyar kapcsolatok helyzete kezd a balkánihoz hasonlítani, és mindez közel van Csehországhoz. Nem kell ugyan még senkinek sem a haját tépnie, de érdemes figyelni a fejleményekre, mert mindez segíti a nacionalisták és a szélsőségesek térnyerését mindkét országban.

"Nekünk cseheknek, akik a Duna menti jeleneteken szórakozunk, el kellene ismernünk, hogy csak azért tudunk nevetni, mert a csehszlovák-magyar problémát Csehszlovákia kettéosztásával sikeresen a szlovákok nyakába varrtuk" - zárja írását a Mladá Fronta Dnes.

Svájci és osztrák lapok a magyar-szlovák viszony kiéleződéséről írnak

A feszült szlovák-magyar viszony kiéleződéseként értékelte a szombati osztrák és a svájci sajtó a magyar államfő előző napi meghiúsult révkomáromi látogatását. A két európai uniós tagország között hosszú ideje fennálló feszültség ezzel újabb csúcspontot ért el - írta a történtekről a Neue Zürcher Zeitung című tekintélyes svájci napilap varsói keltezésű cikkében. A beutazási tilalom közvetlen kiváltó oka Sólyom állítólagos magánlátogatása volt - fogalmazott a szerző, aki szerint a szlovák-magyar kiegyezés céljával létrejött Most-Híd párt meghívására Szent István szobrát leplezte le volna az elnök a trianoni szerződéssel kettéosztott városban.

Olvasóink írták

 • 3. bo 2009. augusztus 24. 11:04
  „"írta a történtekről a Neue Zürcher Zeitung című tekintélyes svájci napilap varsói keltezésű cikkében"
  Mi köze ehhez a lengyeleknek? Vagy összekeverték a vasárnapot Varsóval? Minősíti a DM-et!:-(((”
 • 2. floridaimagyar 2009. augusztus 23. 05:20
  „1. es - nem azert politikus mert esze van, sajnos nem az alapjan vannak valasztva.....

  De nem ertem - azt hittem hogy EU tagok kozott nem kell visal az atutazashoz, hogy tilthatjak akkor meg hogy Solyom atmenjen?”
 • 1. flexsnake 2009. augusztus 22. 15:13
  „HA solyomnak lett volna esze akkor az utolsó pillanatban az egészet megkerüli egy internetes adással amit kivetítőn meg lehetett volna oldani a szobor mellett, így a szlovák sem pattoghat mert nem ment át, de a szobort is leleplezte volna virtuálisan :D Használjátok már a fejetek meg a technikát :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tojással dobálták meg a révkomáromi Szent István szobrot

Ismeretlen személyek tojásokkal dobálták meg a lovas szobrot. Tovább olvasom