Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Különös feszületvita tört ki Németországban

Németország - Különös feszületvita tört ki hétfőn Németországban, amely még Angela Merkel kancellárt is rendkívüli állásfoglalásra késztette.
A konzervatív kancellár ugyanis nyilatkozatban szögezte le: a leghatározottabban elutasítja az alsó-szászországi szociális és integrációs miniszterjelöltnek azt a javaslatát, hogy a tartomány iskoláiból távolítsák el a feszületet.

Aygül Özkan - aki történetesen szintén nő és szintén a konzervatív CDU tagja - azzal érvelt, hogy a keresztény jelképek nem tartoznak az állami iskolákhoz, amelyeknek szigorúan semleges helynek kell lenniük.

Özkant - aki Németország első török származású minisztere lenne - Christian Wulff tartományi miniszterelnök a napokban jelölte hivatalába, amelybe kedden iktatnák be. Javaslata után azonban sokan a miniszteri posztról való lemondását követelik.

Merkel kancellár délután szóvivője útján tudatta, hogy nem ért egyet a 38 éves - végzettségét tekintve jogász - miniszterjelölt indítványával, és elutasítja azt. Ezt megelőzően hasonlóan foglalt állást Maria Böhmer, a német kormány - úgyszintén konzervatív - integrációs megbízottja, továbbá a szintén CDU-s alsó-szászországi tartományi kormányfő. Christian Wulff egyébként nagy visszhangot váltott ki azzal, hogy első ízben jelölt bevándorlói háttérrel rendelkező politikust egy miniszteri, ráadásul az integrációs tárca élére, voltak akik üdvözölték, voltak akik ellenezték azt. Mindenesetre Maria Böhmer kormányzati integrációs biztos sietett leszögezni, hogy Özkan jelölését a leghatározottabban üdvözli, csak épp a feszületek, illetve keresztek eltávolítását célzó javaslattal nem ért egyet. A tartományi kormányfő pedig egy hétfői nyilatkozatban azt állította, hogy pártfogoltjával rendezték az ügyet. Szavai szerint Aygül Özkan végül elfogadta, hogy Alsó-Szászország iskoláiban a feszületek üdvözlendők és kívánatosak.

Védelmükbe vették viszont a miniszterjelöltet az ellenzéki szociáldemokrata párt vezetői, akik nem jósoltak harmonikus viszonyt Aygül Özkan és pártja, a CDU kapcsolatában. Andrea Nahles, az SPD főtitkára azt hangoztatta, hogy az öntudatos politikus túl nagy tehertételt jelent majd a konzervatív párt számára. A főtitkár arra emlékeztetett, hogy Özkan javaslatát valójában egy korábbi alkotmánybírósági határozat szellemében terjesztette elő.

A mostanihoz hasonló feszületvita nem először tört ki Németországban, és ehhez kapcsolódott a karlsruhei alkotmánybíróság egy 1995-ös, a német tartományok közül legkatolikusabbnak számító Bajorországgal kapcsolatos határozata. Akkoriban egy nem katolikus, három gyermekes házaspár tiltakozott a kereszt ellen, és a karlsruhei bírói testület keresetükre azt a határozatot hozta, hogy az a vallásszabadság biztosításában jogsérelmet okozhat. Ezt követően a tartományi parlament úgy módosította a rendtartást, hogy a feszületet el kell távolítani, ha valaki azt külön kéri. Azóta több alkalommal is előfordult, hogy a rendelkezés szellemében a feszületet egy-egy osztályból szülői kérésre eltávolították, igaz, éppen Bajorországban arra is volt példa, hogy egy ateista tanár hasonló kérelmét elutasították.

Értesülések szerint ominózus javaslatában Özkan arra is utalt, hogy az alsó-szászországi iskolákban a feszület mellett a muzulmán fejkendőnek sincs helye, ez azonban minden visszhang nélkül maradt.

Olvasóink írták

  • 1. 140 2010. április 27. 08:32
    „Persze, ott kellene sorakozni a falon az összes vallási jelképnek.
    A vallását mindenki gyakorolja a saját templomában.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Internetfüggők az amerikai diákok

Az amerikai diákok annyira ragaszkodnak mobiljaikhoz, a közösségi oldalakhoz és az internethez, hogy… Tovább olvasom