Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Lajcák: tisztázni kell a játékszabályokat a szlovák-magyar párbeszédben

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerint Pozsonynak érdeke a szlovák-magyar kapcsolatok és együttműködés sokoldalú fejlesztése, beleértve a nemzeti kisebbségek kérdését is, de szükségesnek tartja, hogy a felek tisztázzák a játékszabályokat.
"Magyar partnereinktől elsősorban azt várjuk, hogy elkezdenek éretten és felelősen viselkedni. Ez azt jelenti, hogy nem fognak tovább téves információkat terjeszteni a nyelvtörvényről a Szlovák Köztársaság területén, és nem fognak hazugságokat terjeszteni erről a törvényről Szlovákia határain kívül" - jelentette ki a szlovák külügyminiszter hétfőn Pozsonyban azt követően, hogy Knut Vollebaekkel, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosával tárgyalt.

"Sajnos úgy az egyik, mint a másik dolog is tény" - szögezte le Lajcák. Hozzátette: Pozsony kész a vitára, de nem hajlandó a végtelenségig eltűrni azt, hogy a magyarok "kriminalizálják" az államnyelvtörvényt. Úgy vélte: Budapestnek be kellene tartania ígéreteit, amelyeket a szeptemberi kormányfői találkozón tett, el kellene fogadnia az európai fórumok álláspontját a nyelvtörvénnyel kapcsolatban, s "gyerekes dolog" ebben az ügyben az amerikai kongresszusi képviselőkhöz fordulni.

Lajcák aggasztónak tartja, hogy Budapest nyelvalapot hozott létre, amely szerinte "nem standard, nem európai és nem járul hozzá a szlovák-magyar kapcsolatok fejlesztéséhez". Megjegyezte, hogy Pozsony ez ügyben kikéri az Európai Bizottság véleményét is. A kisebbségi főbiztos azt mondta: tanulmányozza a dolgot.

Vollebaek pozsonyi tárgyalásai során elsősorban aziránt érdeklődött, hogyan alkalmazzák a módosított államnyelvtörvényt és mennyire van összhangban az államnyelvtörvény és a kisebbségi nyelvhasználati törvény alkalmazása, illetve milyen lépések történtek az egyensúly megteremtésére.

Az EBESZ-főbiztos szerint Szlovákiában szükség van a nemzeti kisebbségi nyelvhasználati törvény módosítására.

"Előzetes elemzéseink alapján megállapítható, hogy van lehetőség a (kisebbségi nyelvhasználati) jogszabály módosítására, hogy kompatibilisebb legyen az államnyelvtörvénnyel" - jelentette ki a főbiztos a Lajcákkal folytatott tárgyalásai után.

Lajcák leszögezte: Szlovákia kész a téma megvitatására, de két feltétele van: az első, hogy le kell állítani az államnyelvtörvénnyel kapcsolatos dezinformációs, Szlovákia-ellenes kampányt; a második, hogy Budapest tegyen rendet a maga portáján és rendezze országban élő kisebbségek helyzetét.

Vollebaek úgy vélte: jogszerű a szlovák kormány igyekezete, hogy megerősítse az államnyelv használatát, de ezt úgy kell megtenni, hogy "ne sérüljön a kisebbségek jogainak alkalmazása". Jelezte: elvárja, hogy a szlovák kormány figyelemmel fogja kísérni a nyelvtörvény alkalmazását. Fontosnak minősítette, hogy a kisebbségek is részesei legyenek a megoldás folyamatának.

A főbiztost fogadta hétfőn Ivan Gasparovic szlovák államfő és Robert Fico miniszterelnök is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentpéterváron lesz melegfelvonulás?

Szentpéterváron terveznek felvonulást tartani az orosz melegek június 26-án - jelentette be a… Tovább olvasom