Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Lavinaomlás Afganisztánban: magyar katonák segítettek

Három napon át folyamatosan dolgoztak a magyar honvédség afganisztáni missziójának tagjai, hogy megtisztítsák az ország egyik legfontosabb összekötő útját a lavinától. Sikerült nekik.
Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) felelősségi területén található Salang-hágón halad át Afganisztán egyik legfontosabb és legforgalmasabb kereskedelmi útvonala, amely az ország északi részét köti össze az afgán fővárossal, Kabullal. A Hindukus hegységen átvezető alagutat három-négyezer méter magas hegyek övezik. Bár már március van, a tavasz még várat magára. A hegyekben a napok óta tartó havazás komoly lavina-omlásokat idézett elő, amelyben három afgán életét vesztette, tizenketten pedig megsérültek. Az utak járhatatlanná váltak, a forgalom leállt, a kamionok kilométer hosszan vesztegeltek a hó fogságában, várva, hogy folytathassák útjukat. Azért is fontos az átjárhatóság biztosítása, mert közeleg március 21-e, amikor ezrek kelnek útra, hogy meglátogassák régen látott rokonaikat és együtt ünnepeljék az afgán újévet és a tavasz első napját.

Lavinaomlás Afganisztán: magyar katonák segítettek. Fotó: Magyar Honvédség (galéria)

A Salang-hágóért felelős őrség – több mint négyszáz fő – váltásokban, megfeszített tempóban próbálta megtisztítani az utakat a folyamatosan legördülő hótömegtől, és helyrehozni az okozott károkat. A kemény munka ellenére a helyzet napról-napra súlyosbodott, ezért az afgán őrség parancsnoka, Mohamed Rejeb tábornok március 12-én elsőként az MH PRT-től kért segítséget – elsősorban egy buldózert, amely megkönnyíti a takarítási munkálatokat. A technikai eszköz mellett a kontingens táborában mintegy kétszáz liter üzemanyaggal tankolták fel Pol-e Khumri város kórházának mentőautóit, amelyek folyamatosan szállították a hágónál megsérült civileket.

Lavinaomlás Afganisztán: magyar katonák segítettek. Fotó: Magyar Honvédség (galéria)

A javarészt a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból álló PRT-12 állománya sem tétlenkedett: több mint ötven magyar katona két napon keresztül szállította a száztíz kilométernyi távolságba lévő hágóhoz az ezer adag gyorsfogyasztású készételt, illetve ötszáz kilogrammnyi szárazélelmiszer-bálát, amely lisztet, étkezési olajat, rizst, négyezer palack ivóvizet, valamint ötszáz takarót tartalmazott a hágónál dolgozók és az utak mentén rostokoló, autóikban ragadt emberek számára. A segítségnyújtáson túl a mentésbe bekapcsolódott Nemzetközi Erők (ISAF) tevékenységének koordinálásáért is a magyar kontingens volt a felelős.

Lavinaomlás Afganisztán: magyar katonák segítettek. Fotó: Magyar Honvédség (galéria)

A három napon keresztül hóban, fagyban tartó kemény munkának köszönhetően végül megindulhatott a forgalom az utakon, a Salang-hágó átjárhatóvá vált – köszönhetően az afgán katonai, rendőri szerveknek, az ISAF erők (német, svéd, magyar, amerikai) összefogásának és a sikeres koordinációnak. A nemzetközi erők részvétele a katasztrófa-elhárítási munkákban a helyi és a tartományi lakosság körében egyaránt elismerést váltott ki, és tovább erősítette a magyar katonák tevékenységének pozitív megítélését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy helikopter Kabul mellett, halottak

Lezuhant egy helikopter pénteken Kabul egyik külvárosában, és a balesetnek öt halálos áldozata van. Tovább olvasom