Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Lefegyverzik a félkatonai ukrán csoportokat

Éjjel a Jobboldali Szektor egyik tagja lövöldözésbe keveredett a Majdan Önvédelmének tagjaival.
Az illegális félkatonai csoportok azonnali lefegyverzéséről határozott az ukrán parlament kedden, miután az éjjel Kijevben újabb incidenst okozott a radikális nacionalista Jobboldali Szektor (PSZ) egyik tagja, lövöldözésbe keveredve a Majdan Önvédelmének tagjaival.

A Viktor Janukovics elnök bukását eredményező kijevi tüntetésekben jelentős szerepet játszó radikális szervezetek lefegyverzését 256 szavazattal fogadták el a 450 fős törvényhozásban. Az előterjesztést azzal indokolták, hogy elszaporodtak az illegálisan tartott fegyverekkel elkövetett visszaélések, amelyek már emberéleteket is követeltek.

Olekszandr Turcsinov házelnök, ideiglenes államfő a plenáris ülésen felszólalva hangsúlyozta, hogy csakis a fegyveres erőknek, a biztonsági szolgálatnak és egyéb törvényes fegyveres alakulatoknak van joguk a fegyvertartásra.

A Jobboldali Szektor egyik tagja, Andrij Kozjubcsik előző este az ukrán főváros központjában, egy étterem előtt összeszólalkozott a Majdan Önvédelme nevű szervezet tagjaival, majd lövöldözni kezdett és megsebesített három embert. A sebesültek között volt Bohdan Dubasz, a kijevi városi adminisztráció helyettes vezetője.

A PSZ aktivistái a lövöldözőt kimenekítették az étteremből, és főhadiszállásukon, a kijevi Dnyipro szállodában biztosítottak neki menedéket.

Az ukrán hatóságok képviselői és a radikálisok egész éjszaka arról tárgyaltak, hogy a PSZ emberei leadják-e fegyvereiket. A hatóságok felszólítására végül a nacionalista szervezet tagjai fegyverek nélkül elhagyták a szállodát. A lövöldözőt a rendőrség őrizetbe vette, a PSZ többi aktivistáját pedig buszokkal ismeretlen helyre, állítólag egy Kijev környéki bázisra szállították.

Közben az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) cáfolta, hogy az irányítása alá tartozó Alfa különleges alakulat is részt vett volna a műveletben. Az Alfa néhány tagjáról fotók jelentek meg a minap, amelyen mesterlövész puskákkal láthatók az SZBU udvarán. Egyes források szerint a képek azt bizonyítják, hogy az Alfa alakulat tagjai nyitottak tüzet február 19-21-én a tüntetőkre a belvárosban lévő Insztitutszka utcában, amely orvtámadás következtében csaknem százan vesztették életüket.

Egy héttel ezelőtt a rendőrség kommandósai a nyugat-ukrajnai Rivne közelében lelőtték a Jobboldali Szektor egyik vezetőjét, a Szasko Bilij néven közismert Olekszandr Muzicskót. A parlamentben a PSZ-vezető halálának körülményeit vizsgáló bizottság kedden azt javasolta, ideiglenesen függesszék fel Arszen Avakov belügyminisztert hivatalából, hogy ne tudja befolyásolni a vizsgálat menetét.

Kijevben a tüntetők önvédelmi egységei eredetileg azért jöttek létre, hogy védjék a Függetlenség terén zajló erőszakmentes tiltakozások résztvevőit és a tüntetők sátorvárosát a rendvédelmi szervek rohamaitól és provokátorok akcióitól. Alapítói elsősorban leszerelt katonák, Afganisztánban, Csecsenföldön, Grúziában szolgált veteránok, akikhez civil önkéntesek is csatlakoztak. Közülük vált ki a Jobboldali Szektor elnevezésű tömörülés, amely január 19-én összecsapásokat kezdeményezett a rohamrendőrökkel a kormány és a parlament épületének helyet adó Hrusevszkij utcában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Moszkva föderációja Ukrajna feldarabolását jelenti

Oroszország olyan alkotmányos reformot akar Financial Times szerint, amely akkora hatalmat adna a… Tovább olvasom