Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Lelőtték a futógyilkos feketemedvét Alaszkában

Megölték Alaszkában vélhetően azt a feketemedvét, amely vasárnap egy szokatlan támadásban megölte egy futóverseny junior résztvevőjét.
Közben hétfőn újabb halálos medvetámadás történt Anchorage-től 500 kilométerre északkeletre, egy aranybánya-vállalat mintákat gyűjtő geológusa vesztette életét, egy társa megsérült.

A feltételezett futógyilkos medvét kedden ejtették el Anchorage-tól délre az alaszkai vadgazdálkodási hatóság emberei, akik egyidejűleg három másik feketemedvét is lelőttek. Az emberevő példányt már vasárnap, a holttest megtalálásakor arcon lőtték, de a 113 kilós vadállat akkor elmenekült. 

A hatóságok értetlenül állnak a tinédzser futó elleni medvetámadás előtt, amelyet a jelek szerint nem védekezésből, például bocsok megóvása céljából, hanem merő agresszióból követett el a támadó állat. 

A támadás azért szokatlan, mert a zajos és népes futóversenyek általában elriasztják a medvéket, így ezek a rendezvények alapvetően biztonságosnak számítanak. A fiú eltévedhetett, vagy valamilyen más okból letérhetett a kijelölt útról, talán éppen a medve volt a nyomában. 

Menekülés közben Coopernak még sikerült telefonon értesíteni a hozzátartozóit, de csak annyit mondott, hogy medve üldözi. Az áldozatot fél kilométerre a kijelölt ösvénytől, egy sűrű erdőben találták meg órák múltán, az életét kioltó medve még ott őrizte a holttestet. A fiú földi maradványait légi úton szállították el. 

A vadgazdálkodási hatóság szóvivője szerint az eset "nagyon szokatlan, olyan, mint amikor valakit villámcsapás ér". 

A legutóbbi halálos medvetámadás 2013-ban történt Alaszkában, akkor egy férfit tépett szét egy hím medve az állam belső vidékén. A főváros, Anchorage térségében legutóbb 1995-ben történt súlyosabb támadás, akkor két ember életét oltotta ki egy jávorszarvastetemet őrző barnamedve.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazaengedték a kórházból Fülöp herceget

Hazatérhetett a kórházból csütörtökön Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó 96 esztendős férje, akit közelebbről nem részletezett fertőzéses tünetekkel kezeltek. Tovább olvasom