Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Lemondott a lengyel nemzetvédelmi miniszter

Donald Tusk lengyel kormányfő pénteken Varsóban bejelentette, hogy a szmolenszki katasztrófa hivatalos vizsgálatával összefüggésben benyújtotta lemondását Bogdan Klich lengyel nemzetvédelmi miniszter, amelyet elfogadott.
"Tegnap benyújtotta lemondását Bogdan Klich miniszter. Ma elfogadom ezt a lemondást. Mindketten vártuk a Jerzy Miller vezette bizottság munkájának eredményét" - mondta a miniszterelnök a vizsgálati eredmények közzétételét követő sajtóértekezletén. A zárójelentés lengyel, angol és orosz nyelven hozzáférhető a lengyel miniszterelnöki hivatal honlapján.

Tusk közölte, hogy Tomasz Siemoniak belügyminiszter-helyettest javasolja a lemondott nemzetvédelmi miniszter utódául, akitől azt várja, hogy megkezdi a légi közlekedés biztonságát javító intézkedések meghozatalát.

A Jerzy Miller belügyminiszter által vezetett bizottság zárójelentése több súlyos kifogást fogalmazott meg a lengyel kormánygép személyzetének kiképzésével és szakmai hozzáértésével összefüggésben. A Szmolenszk mellett 2010. április 10-én szerencsétlenül járt kormánygépet a lengyel légierő 36. ezrede üzemeltette, s ez az egység volt felelős a személyzet kiképzéséért is.

Tusk hangsúlyozta, hogy miközben nagyra értékeli a nemzetvédelmi miniszter négyéves tevékenységét, megérti lemondása indokait. Nyomatékosította, hogy sem korábban, sem most nem tartja felelősnek őt a katasztrófáért.

Bírálta azokat az ellenzéki politikusokat, akik merényletről beszéltek a szmolenszki katasztrófa kapcsán. Utalt arra, hogy a Miller-jelentés kizárta bármiféle merénylet lehetőségét, amint azt is, hogy egy "harmadik félnek" köze lehetett volna a repülőgép lezuhanásához. Közölte, hogy az esetleges büntetőjogi felelősségről az ügyészségnek kell döntenie. Mint mondta, még előkerülhetnek olyan új tények, információk, amelyekkel kiegészülhet a jelentés, ezért a Miller-bizottság nem oszlik fel, hanem szükség esetén folytatja munkáját.

Az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt, melyet a szmolenszki katasztrófában életét vesztett Lech Kaczynski volt államfő ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski vezet, a jelentés közzététele utáni sajtóértekezletén súlyos bírálattal illette a bizottságot és a jelentést, annak egyes megállapításait hazugságnak nevezte. Kaczynski szerint Tusk nem védte meg Lengyelország becsületét a nemzetközi színtéren.

Tusk az ellenzéki bírálatokra válaszolva sajtóértekezletén bírálta az ellenzéki párt "kétarcúságát", mondván, hogy egyfelől hazugságnak minősíti a Miller-jelentést, másfelől további lemondásokat követel ennek következményeként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb kutatást indít a Titanic megtalálója

Robert Ballard és csapata az Égei-, a Fekete- és a Földközi-tenger vizeit járja majd elsüllyedt… Tovább olvasom