Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Lengyel rabok ápolják az elhagyott zsidó temetőket

Lengyelország - Csaknem egy tucat lengyel börtön vállalta, hogy rabjait kölcsönadja egy újfajta - szokatlan - "kényszermunkára": elhanyagolt zsidó temetők megmentésére.
A II. világháború előtt Lengyelországban élt a világ zsidóságának mintegy harmadrésze, ám nagy többségük odaveszett az ország német megszállása idején a holokausztban.

Mivel a rokonok odaveszek vagy csak igen kevesen maradtak, a zsidó temetők állapota az elmúlt évtizedekben alaposan leromlott. A lengyel belügyminisztérium temetőmegújítási programjának célja e folyamat megfordítása.

"Itt elgondolkozhatunk az életben elkövetett hibáinkról és bűneinkről, a másokért végzett munkával pedig növeljük önbecsülésünket" - mondta az egyik elítélt, Andrzej, miközben leveleket söpört a dél-lengyelországi Trzebinia zsidó temetőjében. a férfi csak keresztnevét adta meg a Reuters tudósítójának.

Trzebinia mintegy 30 kilométerre van Auschwitztól, a hírhedt náci haláltábortól, ahol a háború idején becslések szerint 1,3 millió embert gyilkoltak meg. Andrzej Kostka helyi történész elmondta, hogy az elítéltek segítséget nyújtanak az eldőlt sírkövek helyreállításában.

"Az emberek nagyszüleiket, dédszüleiket keresik itt és nagyon boldogok, amikor felfedezik egy rokon sírját".

Tíz lengyel börtön vesz részt a programban. A rabok a munka kezdete előtt rövid tanfolyamot végeznek, amelyen megismerkednek a zsidó vallással és kultúrával.

A munka nem csupán fizikailag nehéz, ahogy eltávolítják a több évtized alatt felgyűlt növényzetet és törmeléket: mindezt úgy kell elvégezniük, hogy tiszteletben tartják a holtakkal kapcsolatos zsidó vallási előírásokat. Csak külön engedéllyel érinthetik meg a sírköveket.

Ezzel a munkával a rabok nem pusztán a fizikai tevékenységre kapnak lehetőséget. "A résztvevő elítéltek magatartása megváltozhat az itteni munkával, az élet új perspektíváit fedezhetik fel" - hangsúlyozza Tomasz Waclawek börtönőr. "A program célja többet megtanulni közös - zsidó és lengyel - kultúránkról és örökségünkről, és megteremteni a feltételeket e hagyományok tiszteletben tartásához és ápolásához".

Szlomo Kucera rabbi, a dél-lengyelországi Katowice zsidó közösségének vezetője elismerően nyilatkozott az elítéltek munkájáról. "A holtak tisztelete a zsidó vallás nagyon fontos parancsa, a sírok gondozása pedig igen nagy szellemi jelentőséggel bír. Természetesen főleg a zsidóknak kellene gondozniuk a zsidó temetőt, de tekintettel helyzetünkre, örömmel fogadunk minden segítséget" - jelentette ki a rabbi.

Olvasóink írták

  • 1. apátfalvifaszagyerek 2009. november 24. 13:59
    „HOLOKAUSZT MÁRPEDIG NEM VOLT!!!! AZ AKKORI VILÁG ZSIDÓSÁGÁNAK NAGY RÉSZE NEM PUSZTULT EL!!!!!! ELBÚJTAK AZ ERDŐBEN, ÉS KÁRPÓTLÁSON ÉLNEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! XD”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már ellentétes irányban is indítják a protonnyalábokat

Hétfő délután - három nappal az újraindítás után - ütköztették az első protonnyalábokat a 14 hónapos… Tovább olvasom