Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Letartóztatták Julija Timosenko volt ukrán kormányfőt

Egy kijevi bíróság elrendelte pénteken Julija Timosenko ukrán ellenzéki politikus, volt kormányfő őrizetbe vételét.

Az ügyészség azért kérte a politikus előzetes őrizetbe vételét, mert Timosenko sorozatosan megsértette az eljárási szabályokat a hivatali hatalommal való visszaélését vizsgáló perében. Timosenko azzal gyanúsítja a bíróságot, hogy valójában Viktor Janukovics elnök megbízásából jár el, hogy megakadályozzák az indulását a választásokon.

A meghallgatása során Timosenko visszautasította, hogy felálljon, amikor a bíróhoz beszél, többször megsértette őt, és kétségbe vonta a pártatlanságát. A közönség soraiban helyet foglaló támogatói a zajongásukkal többször félbeszakították a tárgyalást. A bíró utasítására rendőrök vették körül Timosenkót, és meg is bilincselték, miután kivezették a tárgyalóteremből.

A perben az a vád ellene, hogy visszaélt miniszterelnöki hatalmával, amikor a kormány jóváhagyása nélkül, állítólag túl magas áron kötött 2009-ben gázvásárlási szerződést Oroszországgal, és ezzel károkat okozott Ukrajnának. Ő az ártatlanságát hangoztatja.

Az orosz külügyminisztérium pénteki nyilatkozata hangsúlyozza, hogy "a 2009-es gázmegállapodásokat a két ország törvényeinek és a nemzetközi normáknak a legszigorúbb betartásával kötötték meg a két ország elnökének az utasítására... Oroszország azt várja, hogy Timosenko pere legyen tisztességes, és álljon összhangban a nemzetközi emberiességi normákkal".

Megszólalt a letartóztatás ügyében Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke is, aki aggodalmait fejezte ki "a döntés politikai motivációját és Ukrajna jogállamiságát illetően".

Olvasóink írták

  • 3. bánki 2011. augusztus 06. 11:07
    „Vélhetőleg az elmúlt húszon évek összes magyar kormányfője ülhetne a hölggyel egy cellában. Antal igazoltan távol!”
  • 2. Jozsoci 2011. augusztus 06. 00:28
    „Gyurcsány készítheti a váltás fehérneműt.”
  • 1. zero 2011. augusztus 05. 18:35
    „Hát ebben is megelőztek bennünket .?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Űrhajómaradványokra bukkantak Texasban

A 2003-ban megsemmisült Columbia űrhajó egy nagyobb darabját találták meg csütörtökön Texasban. Tovább olvasom