Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Lezuhant egy orosz utasszállító repülő Moszkva közelében - fotók a helyszínről

A repülőgép fedélzetén 65 utas és hatfőnyi személyzet tartózkodott. A gép a felszállást követően tűnt el a radarok képernyőiről.
Lezuhant vasárnap Moszkva közelében a Szaratovszkije Avialinyii orosz légitársaság egy utasszállító repülőgépe, fedélzetén 71 emberrel. A levegőbe emelkedés után néhány perccel történt katasztrófát senki sem élte túl. Makszim Szokolov orosz közlekedési miniszter és a moszkvai régióközi közlekedési ügyészség egybehangzóan közölte, hogy a Ramenszkojei járásban, Styepanovszkaja és Argunovo falu között bekövetkezett szerencsétlenségnek nincsenek túlélői. A moszkvai magyar nagykövetség konzulátusa arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az áldozatok között magyar állampolgár nem volt.

A belföldi járatot teljesítő repülőgép törzse a helyszínen készült videofelvételek tanúsága szerint darabokra tört, és egy másfél kilométeres átmérőjű területen szóródott szét. Az Interfax hírügynökség és a Rosszija 24 hírtelevízió szemtanúkat idézett, akik szerint a repülőgép már égett vagy füstölt, amikor lezuhant, amit azonban hivatalosan nem erősítettek meg. A gép két feketedobozának egyikét megtalálták, annak állapota lehetővé teszi az adatok elemzését. A helyszínre vezényelt mentőalakulatok munkáját hátráltatja a vastag hótakaró, a terep felderítéséhez drónokat is alkalmaztak.


 
Repülőszerencsétlenség Oroszországban - GALÉRIA. Fotó: MTI

Az An-148-as gép, amely az Urál hegységtől délre, Moszkvától mintegy 1500 kilométerre fekvő Orszkba indult, négy perccel a főváros domogyedovói repülőteréről való felszállás után tűnt el a radarok képernyőiről. A repülő fedélzetén 65 utas - köztük az utaslista szerint három gyerek és három külföldi -, valamint hatfőnyi személyzet tartózkodott. Az utasok túlnyomó többsége a kazah határ menti Orenburg megyében lakott, ahol Orszk is található. A város repülőterén pszichológusok és orvosok próbálnak meg segítséget nyújtani a hozzátartozóknak. A rokonoktól az áldozatok azonosítása céljából hétfőn DNS-mitát fognak venni. Az eljárás a rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint akár három hónapig is eltarthat.
 

Orszkban Andrej Ogyincov polgármester gyászt rendelt el. Moszkva megye és Orenburg megye kormányzója áldozatonként egyaránt egy-egy millió rubel fájdalomdíjat ajánlott fel. Az utasok és a személyzet emellett legkevesebb 2-2 millió rubelre voltak biztosítva. (Egy rubel jelenleg mintegy 4,4 forintot ér.)

Szokolov közlekedési miniszter és Alekszandr Basztrikin, a kiemelt ügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK) vezetője a baleset Moszkvától mintegy 40 kilométerre található helyszínére utazott. A katasztrófa okának megállapítására az SZK központi apparátusa indított vizsgálatot, a légiközlekedés biztonsági szabályai megsértésének gyanújával.

Az ügyészség megkezdte az ügyeletes légiirányítók, a földi személyzet és a légitársaság alkalmazottjainak kihallgatását. A meteorológiai szolgálat szerint az időjárási feltételek kedvezőek voltak, ezért azok nem idézhették elő a balesetet. A hatóságok ugyanakkor a lehetséges okok közül nem zárták ki ezt a lehetőséget, mint ahogy a személyzet hibáját vagy a műszaki meghibásodást sem.
 
A rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma által közreadott képen a roncsok körül dolgoznak a mentőalakulat tagjai Sztyepanovszkoje falu mellett, Moszkva közelében. Fotó: MTI


Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak, és a szerencsétlenség miatt elhalasztotta Szocsiba tervezett útját, ahol Mahmúd Abbásszal, palesztin hatóság elnökével találkozott volna. Az elnök elrendelte egy kormánybizottság felállítását az katasztrófa kivizsgálására, amelynek élére Dmitrij Medvegyev miniszterelnök Makszim Szokolovot nevezte ki.

Az 1994-ben létrehozott Szaratovszkije Avialinyii öt An-148-100-as, hét Jak-42-es és két Embraer-190-es típusú repülőgépet üzemeltetett belföldi útvonalakon, valamint nemzetközi charterjáratokra. A lezuhant gép 2010-ben készült a voronyezsi repülőgépgyárban, az Aeroflot leányvállalataként működő Rosszija légitársaság számára. A szaratovi központú cég tavaly februárban állította üzembe az An-148-ast. A légitársaságnál a légiközlekedés-felügyelet rendkívüli vizsgálatot kezdeményezett.

A Szaratovszkije Avialinyii közölte, hogy a gép műszaki állapotával kapcsolatban nem merültek fel kifogások, a személyzet pedig tapasztalt volt. Az ukrán Antonov vállalat licence alapján Oroszországban is gyártott An-148-asokat egyébként az orosz felső vezetés és a szakszolgálatok szállítására is alkalmazzák.


Az MTVA Sajtóadatbankjának összeállítása a 2013 óta történt súlyos légi katasztrófákról
 • 2013. október 16. - Laoszban lezuhant a Lao Airlines egyik belföldi járata, a fedélzetén utazó 49 ember életét vesztette.
   
 • 2013. november 17. - Az oroszországi Kazanyban leszállás közben lezuhant egy Boeing-737-500-as típusú repülőgép, a fedélzeten tartózkodó 50 ember meghalt.
   
 • 2014. március 8. - Az Indiai-óceán déli részén nyom nélkül eltűnt a Malaysia Airlines légitársaság Kuala Lumpurból Pekingbe tartó Boeing-777-es utasszállító gépe, fedélzetén 239 emberrel. 2017-ben, csaknem háromévi eredménytelen kutatás után a kutatásban részt vevő hivatalok munkáját koordináló központ (JACC) bejelentette, hogy nem keresik tovább az eltűnt repülőgép roncsait.
   
 • 2014. július 17. - Ukrajnában, az orosz szakadárok által ellenőrzött területen lezuhant egy malajziai utasszállító repülőgép, 280 utasa és 15 főnyi személyzete életét vesztette. A vizsgálat szerint a nemzetközi légifolyosón haladó Boeing-777-es gépet rakétával lőtték le.
   
 • 2014. július 23. - Viharos időben, kényszerleszállás közben lezuhant a TransAsia tajvani légitársaság utasszállító repülőgépe a Tajvanhoz tartozó Penghu szigetén, a balesetnek 47 halálos áldozata volt.
   
 • 2014. július 24. - Mali északi részén lezuhant az Air Algérie légitársaság Ouagadougouból Algírba tartó járata, fedélzetén 110 utassal és 6 fős személyzettel. A balesetet senki nem élte túl.
   
 • 2014. december 28. - Indonéziában lezuhant az AirAsia malajziai székhelyű fapados légitársaság Surabayából Szingapúrba tartó járata. A fedélzeten tartózkodó 162 ember életét vesztette.
   
 • 2015. február 4. - Tajvan fővárosában, Tajpejben a felszállást követően folyóba csapódott a Transasia Airways utasszállító gépe, a katasztrófa 43 halálos áldozatot követelt.
   
 • 2015. március 24. - A francia Alpokban lezuhant a Germanwings diszkont légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járata 144 utassal és 6 főnyi személyzettel a fedélzetén, a katasztrófát senki nem élte túl. A vizsgálat szerint a súlyos depresszióban szenvedő másodpilóta szándékosan vezette a hegynek a repülőgépet.
   
 • 2015. október 31. - A Sínai-félszigeten lezuhant a Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) orosz légitársaság Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó repülőgépe, a fedélzetén tartózkodó 224 ember életét vesztette. A vizsgálat szerint a tragédiát az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által elkövetett terrorcselekmény okozta.
   
 • 2016. május 19. - Az Egyptair egyiptomi légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata nem sokkal a leszállás előtt a Földközi-tengerbe zuhant. A gép fedélzetén 56 utas és tízfős személyzet tartózkodott.
   
 • 2016. november 28. - Röviddel a leszállás előtt a kolumbiai Medellin közelében lezuhant a Lamia bolíviai légitársaság utasszállító repülőgépe 77 emberrel, köztük a brazil Chapecoense futballcsapat játékosaival a fedélzetén. A katasztrófát a gép hat utasa élte túl, 71-en meghaltak, köztük 19 játékos. A tragédiát vélhetően az okozta, hogy kifogyott a repülőgép üzemanyaga.
   
 • 2016. december 7. - Pakisztán északi részén kigyulladt, majd lezuhant a Pakistan International Airlines egyik belföldi járata 40 utassal és 7 fős személyzettel a fedélzetén.
   
 • 2016. december 25. - A Fekete-tengerbe zuhant az orosz védelmi minisztérium katonákat, az Alekszandrov kórus tagjait, továbbá újságírókat Szocsiból Szíriába szállító Tu-154 típusú repülőgépe. A balesetben 92 ember vesztette életét.
   
 • 2017. június 7. - A mianmari hadsereg Y-8F-200 típusú, kínai gyártmányú katonai repülőgépe fedélzetén 122 utassal az Andamán-tengerbe zuhant, nem sokkal azután, hogy felszállt a Mianmar déli részében fekvő Mjeik városából.
Korábban írtuk:
Lezuhant Moszkva közelében a Szaratovszkije Avialinyii orosz légitársaság egy utasszállító repülőgépe, fedélzetén 71 emberrel - közölte vasárnap hivatalos forrásra hivatkozva az Interfax hírügynökség.

"A repülőgép feltehetően Argunovo falu környékén zuhant le. A személyzetnek és az utasoknak nem volt esélyük a túlélésre" - közölte az informátor. A dél-oroszországi Orszkba tartó An-148-as gép a főváros domogyedovói repülőteréről való felszállást követően tűnt el a radarok képernyőiről. Fedélzetén 65 utas és hatfőnyi személyzet tartózkodott.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Naponta négy antiszemita bűncselekményt regisztráltak tavaly Németországban

Az esetek száma még emelkedhet, mert a tartományokból még csak az előzetes adatok érkeztek be. Az… Tovább olvasom