Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Líbia: Magyarország is részt vehet az újjáépítésben

Magyarország kész részt venni Líbia újjáépítésében, egy szabad, szuverén és demokratikus ország megteremtésében - hangsúlyozta Martonyi János külügyminiszter a líbiai felkelőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elnökéhez intézett levelében.

A külügyminiszter üdvözletét fejezte ki Musztafa Abdul-Dzsalílnak abból az alkalomból, hogy az "ÁNT felszabadította az észak-afrikai országot a diktatúra alól" - tájékoztatta a tárca pénteken az MTI-t.

A miniszter a levélben megerősítette, hogy Magyarország az ÁNT-t ismeri el a líbiai nép törvényes képviselőjének. Budapest már korábban felvette a kapcsolatot a szervezettel, külügyminiszteri különmegbízott által, aki Martonyi János levelét személyesen adja át Abdul-Dzsalíl elnöknek - közölte a tárca.

A Külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy a magyar kormány az Átmeneti Nemzeti Tanácsot tekinti a líbiai nép törvényes képviselőjének. A tárca - amely az ÁNT "katonai győzelme" kapcsán bocsátotta ki a közleményt - üdvözölte, hogy az ÁNT "átvette Líbia vezetését". A tárca értékelése szerint az ÁNT győzelme történelmi esély a demokratikus líbiai jogállam kiépítésének megalapozására.

A Külügyminisztérium akkori közlése szerint az ÁNT külügyi vezetőjével Martonyi János márciusi egyiptomi látogatása során találkozott. A magyar diplomácia vezetője a találkozó után elküldte megbízottját Líbia második legnépesebb városába, a felkelők központjába, Bengáziba, és a Külügyminisztérium rajta keresztül hónapok óta kapcsolatot tart fenn az ÁNT vezetőivel.

A Külügyminisztérium csütörtöki háttérbeszélgetésén Hóvári János helyettes államtitkár elmondta: azért nem hozták nyilvánosságra korábban, hogy a magyar kormány március óta kapcsolatban van a felkelők vezetésével, a bengázi ÁNT-vel, mert ez esetleg ellehetetlenítette volna a tripoli magyar nagykövetség munkáját.

A Külügyminisztérium a magyar diplomácia kiemelkedő sikereként értékelte a nagykövetség munkatársainak tevékenységét, akik "a bizonytalan polgárháborús helyzetben helyt álltak az Európai Unió, az Amerikai Egyesült Államok, Görögország, Horvátország, Kanada és Olaszország érdekeinek líbiai képviseletében is".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csehországban megszűnik az állami egyháztámogatás

"A jövő legnagyobb kérdése az, hogy az egyes egyházak hívői hajlandóak lesznek-e bekapcsolódni egyházuk fenntartásába". Tovább olvasom