Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Líbiában felmentettek egy svájci üzletembert

Bizonyítékok hiányában beszüntették az eljárást egy svájci üzletember ellen Líbiában, akit egy másik svájci üzletemberrel együtt még 2008 júliusában vettek őrizetbe, majd ítéltek el 16 havi börtönbüntetésre.
A két svájcit, Rasid Hamdanit és Max Goeldit, adócsalással, a külföldi vállalatok működésére vonatkozó jogszabályok, valamint a vízumszabályok megsértésével vádolták a líbiai hatóságok. A börtönbüntetést a Líbiában való "illegális ott-tartózkodás" miatt szabták ki rájuk.

A fellebbviteli bíróság már egy héttel ezelőtt felmentette Hamdanit a vízumszabályok megsértésének vádja alól, most vasárnap pedig a törvénytelen üzleti tevékenység vádját ejtették. A férfi bármikor szabadon távozhat Líbiából.

Goeldi esetében a bíróság szombaton 800 dolláros pénzbírságot szabott ki jogellenes üzleti tevékenység folytatásának címén, míg a vízumszabályok megsértésének ügyében a fellebbviteli tárgyalást február 11-re tűzték ki.

Svájc és Líbia viszonyát súlyosan megterhelte ez az ügy, amely nem sokkal Moammer Kadhafi líbiai vezető egyik fiának a svájci botránya után robbant ki. A fiú, Hannibal Kadhafi és várandós felesége szintén 2008 júliusában került szorult jogi helyzetbe Svájcban. A hatóságok két napon át nem engedélyezték nekik az ország elhagyását, miután kitudódott, hogy genfi luxusszállodájukban több alkalmazottat is bántalmaztak.

Svájc a néhány nappal később - szerinte ártatlanul - lefogott Max Goeldi és Rasid Hamdani kiszabadulásáért a legmagasabb szinten járt közbe. A két svájci üzletember 2008-ban két hetet, majd tavaly ősszel közel két hónapot töltött őrizetben, az idő többi részét hazájuk tripoli nagykövetségén töltötték, ítéletre várva.

A Hannibal-eset miatt Líbia leállította Svájcba irányuló olajszállításait, és több mint ötmilliárd dollárt vont ki svájci bankokból. Az idősebb Kadhafi még olyan javaslatot is terjesztett az ENSZ Közgyűlése elé, hogy az alpesi köztársaságot osszák fel Német-, Francia- és Olaszország között... Tripoli ugyanakkor mindvégig tagadta, hogy a két üzletember letartóztatásának köze lenne a Kadhafi-fiúnak Svájcban okozott kellemetlenségekhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Velencében megkezdődött a karnevál

Olaszország - Carlo Goldoni egy vígjátékának bemutatójával és a hagyományos karneváli menettel vette… Tovább olvasom