Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Litvánia az évtized közepén vezetheti be az eurót

A recesszió sújtotta Litvánia az évtized közepére vezetheti be az eurót, amennyiben sikerül csökkentenie államháztartási hiányát - vélekedett Günter Verheugen, az Európai Bizottság ipari és vállalkozási biztosa.
A litván kormány helyes intézkedéseket hozott, az euró bevezethető, de egyelőre bizonytalan az időpont - mondta Verheugen, miután tárgyalt a litván gazdasági miniszterrel. Litvánia 2004-ben csatlakozott az EU-hoz és azt tervezte, hogy 2007-ben az euróövezet tagja lesz. Ezt azonban nem sikerült elérnie, mert a megengedettnél magasabb volt az infláció, más tekintetben azonban megfelelt az euróbevezetéshez szükséges kritériumoknak.

A globális gazdasági válság hatására mérséklődött az infláció, viszont magasra ugrott az államháztartási hiány.

Legutóbbi előrejelzések szerint Litvániában idén 18-19 százalékos gazdasági visszaesés várható, az államháztartási hiány pedig valószínűleg eléri a hazai össztermék 8 százalékát. A deficit mérséklése céljából júliusban megszorító intézkedésekről döntött a litván kormány, amelyek egyebek közt a közkiadások csökkentését, valamint az áfa 19-ről 21 százalékra történő emelését tartalmazzák.

Olvasóink írták

  • 2. KolompárRómeó 2009. szeptember 06. 20:48
    „Melyik évtized közepe?

    Magyarország a legstabilabb ország a világon, nálunk mindig 3 év múlva lesz jó és mindig 5 év múlva lesz euró. Minden évben.”
  • 1. bo 2009. szeptember 05. 16:49
    „Magyarország jó esetben 2500 ban fog csatlakozni, legalábbis, ha így dübörög továbbra is a gazdaság!:-((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több tucatnyi áldozat egy NATO-légicsapásban

A tálibok csütörtökön rabolták el a nemzetközi erők két üzemanyag-tartálykocsiját. Tovább olvasom