Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

London repüléstilalmi listát állít össze

Repüléstilalmi, illetve megfigyelési listát állít össze a brit kormány a be- és átutazni kívánó terrorgyanús személyekről, és egyeztetést kezdett a többi EU-tagállammal az utasok adatainak cseréjéről - közölte szerdán a brit miniszterelnök.
Gordon Brown a londoni alsóházban tett soron kívüli nyilatkozatában bejelentette azt is, hogy a jemeni kormánnyal létrejött egyezség alapján szerdától meghatározatlan ideig szünetelnek a közvetlen légi járatok Jemen és Nagy-Britannia között.

A kormányfő a szerdai parlamenti nyilatkozatban a brit terrorellenes biztonsági intézkedések általa elrendelt felülvizsgálatának első eredményeit összegezte.

Brown azután rendelte el a felülvizsgálatot, hogy egy nigériai öngyilkos merénylőjelölt - aki korábban az egyik londoni egyetemen tanult, majd a hatóságok gyanúja szerint Jemenben kapott terrorista kiképzést - karácsonykor megpróbált felrobbantani egy Európából Amerikába tartó utasszállító repülőgépet a testére erősített robbanóanyaggal.

A miniszterelnök a képviselőknek szerdán elmondta: a brit határellenőrzési technológia az év végéig képessé válik arra, hogy a külföldről beutazók és az átutazók mindegyikét összevesse a listákon szereplő nevekkel az utazás előtt 24 órával.

A kormányfő hozzátette: a brit belügyminisztérium szerdán az uniós társállamokkal is egyeztetést kezdett az utasok adatainak "EU-szintű gyűjtéséről és feldolgozásáról".

A listákról elmondta: azok a belügyminisztérium által már összeállított terrorgyanúsítotti névsor kibővítésével készülnek. Az egyik egy beutazási tilalmi lista lesz, a másikon azok szerepelnek, akiket az utazás előtt "külön módszerekkel" kell ellenőrizni.

A miniszterelnök közölte: a jövő héten megkezdődik a brit repülőtereken az emberi testről képet szolgáltató szűrőberendezések telepítése. Emellett a robbanószer-részecskék kimutatására alkalmas észlelőeszközök, valamint a robbanóanyagok kiszimatolására kiképzett kutyák alkalmazása is gyakoribbá válik.

Gordon Brown beszámolója szerint London "szorosan együttműködik" a jemeni kormánnyal annak kidolgozásában, hogy milyen biztonsági intézkedéseket kell bevezetni a légi járatok újraindítása előtt.

A brit kormányfő szerint Jemen "a terrorizmus táptalajává és potenciális menedékhelyévé vált", és - Szomáliával együtt - a legjelentősebb veszélyforrás az afganisztáni-pakisztáni határvidék után.

Brown az év elején nemzetközi konferenciát hívott össze Jemen ügyében. A londoni Jemen-értekezletet a január 28-ára korábban meghirdetett londoni Afganisztán-konferenciával párhuzamosan tartják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több károsultja van az adatvesztéseknek

Világszerte több mint 700 millióan károsultak az adatvesztések miatt 2005 óta a KPMG nemzetközi Data… Tovább olvasom