Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Lövöldözés volt egy texasi középiskolában - Robbanószerkezeteket is elrejtettek az iskolában

A legfrissebb jelentések szerint tíz halálos áldozata van a pénteken reggel elkövetett lövöldözésnek, és többen megsebesültek. Két diákot letartóztattak, egyikük a gyanúsított.
A lövöldözés helyi idő szerint reggel nyolc órakor az iskola egyik tantermében, óra közben tört ki, a rendőrség és a szövetségi rendfenntartók azonnal a helyszínre siettek, és lezárták az iskolát és környékét.
    
A sebesültek között oktatók is vannak, és megsebesült az ámokfutót megfékező egyik rendőr is. A sebesülteket rohamkocsikkal és mentőhelikopterekkel szállították kórházba, egyelőre nem hoztak nyilvánosságra orvosi jelentést arról, vajon akad-e közöttük életveszélyes állapotban ápolt sebesült.
   
A letartóztatott diák személyazonosságát hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, a rendőrség csupán annyit közölt: az iskola diákja, fiú, és jelenleg vizsgálják a mobiltelefonja híváslistáját és a közösségi portálokon fellelhető esetleges bejegyzéseit. Az viszont gyorsan kiderült, hogy az iskolában és környékén több robbanószerkezetet helyeztek el, feltételezhetően a gyanúsított. A szerkezetek hatástalanítása megkezdődött, de a rendőrség felhívást tett közzé, s mindenkit arra kért, hogy ismeretlen tárgyakhoz ne nyúljon, hanem azonnal értesítse a rendőrséget, vagy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) helyi irodáját.
   
A gyanúsítotton kívül még egy diákot letartóztattak, de nem gyanúsítottként, hanem - a rendőrségi megfogalmazás szerint - "érdeklődésre számot tartó személyként", vagyis potenciális célszemélyként kezelik. Mindkettőjük kihallgatása megkezdődött.
    
A Houston Public Media - a houstoni egyetem lapja - emlékeztetett rá, hogy az idén februárban ebben az iskolában már volt egy riadó, a kampuszt le is zárták, de végül nem találtak fegyvereket, vagy robbanó szerkezeteket.
   
A kialakult helyzetről azonnal tájékoztatták Donald Trump elnököt és Mike Pence alelnököt. Trump először Twitter-bejegyzést tett közzé, majd a Fehér Házból élőben közvetített rövid beszédében sajnálatát és együttérzését fejezte ki, s miközben azt hangoztatta, hogy ezek a lövöldözések "már túl hosszú ideje tartanak" az Egyesült Államokban, leszögezte, hogy kormánya tőle telhetően mindent megtesz a megfékezésükért.
    
Pénteken délután az amerikai sajtóban - a rendőrség egyik, neve elhallgatását kérő munkatársára hivatkozva - megnevezték az elkövetőt: Dimitrios Pagourtzis, 17 éves, az iskolai focicsapat és a helyi görög ortodox templommal együttműködő tánckar tagja.
    
A rendőrség nyilvánosságra hozta, hogy eddig tíz halálos áldozata van a tragédiának: kilenc diák és egy tanár vesztette életét. Nyolc sebesültet a houstoni egyetemi klinikán ápolnak, egyikük állapota életveszélyes, egy sebesült pedig súlyos, de nem életveszélyes állapotban fekszik az intenzív osztályon. További sebesülteket ápolnak a galvestoni kórházban, egy felnőtt féri - feltételezhetően az ámokfutásban megsebesült rendőr - állapota válságos. A galvestoni kórház nem pontosította, hogy hány sebesültet fogadott, de lapinformációk szerint három embert kezelnek.
    
Greg Abbott, Texas republikánus kormányzója pénteken délután a tragédia helyszínére utazott. Előtte telefonon egyeztetett Donald Trumppal, aki ígéretet tett, hogy a szövetségi kormány minden segítséget megad a városnak és az áldozatok hozzátartozóinak.
    
Santa Fében tartott sajtókonferenciáján a kormányzó közölte, hogy a rendőrök két fegyvert találtak: egy sörétes puskát és egy revolvert. Mindkettő a gyanúsított édesapjáé, aki törvényesen vásárolta ezeket.  A kormányzó tíz halottról és tíz sebesültről beszélt.  
    
A sajtótájékoztatón jelen volt Ted Cruz, texasi republikánus szenátor is, aki "hősöknek" nevezte a tragédia áldozatait.
   
Az idén egyébként ez volt a 22-ik iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban.
    
A 13 ezer lelket számláló Santa Fé Texas szövetségi állam déli részén, Houstontól mintegy 50 kilométernyire délkeletre fekszik.


Korábban írtuk:
Az Egyesült Államok az egyetlen fejlett ország a világon, ahol reménytelenül ismétlődnek az iskolai lövöldözések - írta az AFP francia hírügynökség a pénteki texasi újabb gimnáziumi lövöldözés kapcsán.

Legalább nyolc, de egyes jelentések szerint tíz halálos áldozata van a texasi Santa Fé városka középiskolájában helyi idő szerint péntek reggel elkövetett lövöldözésnek, többen megsebesültek. Két diákot letartóztattak, egyikük a gyanúsított. Egyelőre nem közölték, hogy a halottak többsége diák-e.

A lövöldözés helyi idő szerint reggel nyolc órakor az iskola egyik tantermében, óra közben tört ki.
    
A lőfegyverek elterjedése ellen küzdő Everytown for Gun Safety nevű New York-i civil szervezet szerint hetente történik iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban.
    
Az amerikai iskolák egyre kevésbé védettek a fegyveres erőszakkal szemben, és az amerikaiak fatalistának tűnnek.
    
Gyakoriságuk miatt a lövöldözések nem szerepelnek a hazai lapok címoldalán.
    
A The Washington Post által fenntartott, naprakész adatbázis szerint több mint 214 ezer amerikai általános és középiskolai diák szembesült már 1999 óta lövöldözéssel a tanórán. Legalább 139 gyermek, tanár és mások haltak meg iskolai lövöldözésben ugyanezen időszak alatt.
    
Ezek a tragédiák rendszerint hiábavaló vitákba torkollnak arról, hogy el kell-e látni minden iskolát biztonsági kapukkal, illetve épp ellenkezőleg, fel kell-e fegyverezni  a tanárokat?
    
Februárban egy fiatalember 17 embert ölt meg félautomata fegyverrel egykori gimnáziumában Floridában.
   
 Ez a sokadik tragédia a fiatalok fellépése nyomán országos fellépést váltott ki a lőfegyverekről szóló jogszabályok szigorítását követelve. Március 24-én országos megmozdulást tartottak: 2 millióan tüntettek az Egyesült Államokban és külföldön a fegyvertartás szigorítása mellett.
    
A megmozdulásban részt vevő több százezer diák a "tömeges lövöldözés nemzedéke", illetve a coloradói iskola nyomán, ahol 1999-ben két diák 12 társát és egyik tanárát lőtte le, "Columbine-nemzedék" néven vált ismertté.
    
A törvényhozásban azonban semmi sem változott, egyes szövetségi államokban meghozott igencsak korlátozott intézkedéseken kívül. Donald Trump amerikai elnök lényegében azt javasolta, hogy fegyverezzék fel a tanárokat.
    
Az iskolai lövöldözés meghatározása forrásonként különböző, ezért különböző adatok vannak az ilyen eseményekről. Az azonban bizonyos, hogy a hasonló esetek előfordulása az Egyesült Államokban jóval gyakoribb, mint más fejlett országokban, és a tendencia hosszútávon aggasztó.
    
A 2000. és 2013. közötti időszak lövöldözőiről szóló tanulmányában a szövetségi rendőrség megállapította, hogy növekedett az ilyen események száma. Az esetek 70 százalékban öt perc vagy még kevesebb idő alatt történt végzetes cselekmény, ami által viszonylagossá válik a rendvédelmi erők reagálása. Az esetek 24,4 százalékában pedig iskolai környezetben történt lövöldözés.
   
A főiskolában vagy gimnáziumban lövöldözők a regisztrált esetek többségében az intézmény hallgatói. Ez történt a pénteki Santa Fé-i lövöldözésben is.
    
A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint általában az iskolában elkövetett lövöldözéseknek van a legtöbb halálos áldozata.
    
Több ilyen támadás hosszú időre sokkolta Amerikát. Ilyen volt az 1999-ben a Columbine középiskolában elkövetett mészárlás, az 2007. évi virginiai műszaki egyetemi lövöldözés, illetve a 2012-ben a connecticuti Sandy Hook általános iskolában elkövetett vérfürdő, amelyben 20 kisgyermeket lőttek agyon.
    
A Sandy Hookban elkövetett mészárlás óta gyakoriakká váltak az iskolákban riadók és a felkészülési gyakorlatok.
 

Korábban írtuk:
Több halálos áldozatot és sebesültet követelt a pénteki lövöldözés a texasi Santa Fé városka középiskolájában - jelentette a CBS televízió. A lövöldözőt letartóztatták.


A lövöldöző állítólag az iskola egyik diákja volt, ezt azonban nem erősítették meg.  
    
A Santa Fében lévő iskolát rendőrautók vették körül, továbbá mentőautók, köztük rohamkocsik. Két mentőhelikopter is a helyszínre érkezett és megkezdődött a sebesültek elszállítása.
    
A halottak és a sebesültek számáról egyelőre nincs hivatalos információ. Az ámokfutó diák megfékezésekor állítólag megsebesült az egyik rendőr is.

Több amerikai hírtelevízió is azt jelentette, hogy legalább nyolc halálos áldozata van a texasi Santa Fé iskolájában elkövetett lövöldözésnek.
 
Lövöldözés volt egy texasi középiskolában
 

Korábban írtuk:
Újabb lövöldözés  volt pénteken  egy amerikai középiskolában, ezúttal a texasi Houstontól délre fekvő Santa Fé városkában.  Egyelőre nem tudni, hogy vannak-e áldozatok vagy sebesültek.


A lövöldözés helyi idő szerint reggel nyolc óra körül tört ki. A Galveston megyei rendőrség nagy erőkkel vonult ki, az iskolát és környékét lezárták.
    
Douglas Hudson megyei seriff rövid tájékoztatása szerint az iskolában több lövés dördült el. Ugyanakkor az ABC televízió helyi adásának forgatócsoportja szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy egy diáklány megsebesült.  
    
A 13 ezer lelket számláló Santa Fé mintegy 50 kilométernyire Houstontól délkeletre fekszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Putyin: az új nukleáris fegyverrendszerek a következő években hadrendbe állnak

Az orosz hadsereg a következő néhány évben megkapja az új nukleáris fegyverrendszereket, amelyek… Tovább olvasom