Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Magyar barátnője gyászolja a lelőtt csendőrt

Egész Franciaország siratja a pénteki terrortámadás áldozatául esett Arnaud Beltrame csendőrt. A hős férfira Beatrix, egy magyar ismerőse emlékezett a Borsnak, Arnaud semmit nem várt jobban, mint a júniusi esküvőjét.
Négy embert gyilkolt meg az Iszlám Állam nevében a marokkói származású Redouane Lakdim, aki múlt pénteken hajtott végre terrortámadást a franciaországi Trébes-nél. Először egy gépkocsit állított meg, aminek sofőrjét megsebesítette, utasát lelőtte, majd kocogó rendőrökre tüzelt. Ezután a helyi szupermarketben túszokat ejtett. Itt két embert ölt meg, majd amikor a rendőrök megérkeztek, a többségüket elengedte. Salah Abdeslam, a párizsi merényletek fő szervezőjének szabadon bo­csátását követelte. A francia csendőrség 44 éves alezredese, Arnaud Beltrame önként vállalta, hogy a támadóval marad mindaddig, amíg az utolsó túszt el nem engedi. Súlyos sérüléseket szerzett, amikor a rendőrség tüzet nyitott a terroristára, késő este pedig belehalt a sérüléseibe a kórházban. - írja a BorsOnline.
kép: BorsOnline
 
Elvágta a terrorista migráns a hős csendőrtiszt torkát, mielőtt agyonlőtte

A kivégzett csendőr testvére tudta meg, aki orvos, hogy bátyját a muszlim terrorista rituális kivégezte. Szalafista, dzsihadista szokás szerint elvágta áldozata torkát - írta az origo.

A Le Parisien írta meg végül, hogy mi történt a csendőrtiszttet. Az is kiderült, hogy Radouane Lakdim, a gyilkos nemcsak gépfegyverrel és robbanószerekkel ment be túszokat szedni a szupermarketbe, de egy bozótvágó kés is volt nála. Azzal vágta el Arnaud Beltrame 45 éves csendőrtiszt torkát.

A francia újságok és televíziók napokig hallgattak arról, hogy rituálisan, dzsihadista szokás szerint végezte ki túszát a terrorista.

Szintén a Le Parisien írta meg, hogy a szupermarketben rengeteg robbanószert helyezett el az üzlet különböző sarkaiban. Rosszul kötötte össze a huzalokat, egyébként felrobbant volna az egész épület.
Az AFP nem sokkal ezelőtt írta meg, hogy a közrendre veszélyes bűnözőként nyilvántartott Radouane Lakdimet még márciusban is figyelte a titkosszolgálat. Mint kiderült, ilyen eredménnyel.

Mindene volt a hivatása

A csendőrt Goór Beatrix is gyászolja, aki párján keresztül ismerte meg a férfit 14 évvel ezelőtt Párizsban. Beatrix a Borsnak mesélt az elhunyt rendőrről. – E­lragadó, nyitott, dinamikus személyiség volt. Gyors észjárású, sportos, tele lelkesedéssel a hivatása, a hazája, az élet és az emberek iránt. Imádta a francia történelmet, az utolsó részletig ismerte a francia legendákat. Egy igazi idealista volt, hű az elveihez. Szerette a kihívásokat, ugyanakkor rendkívül szívélyes és barátságos volt. Családja, barátai, de beosztottjai is rajongtak érte – mesélte a csend­őrről Beatrix, aki néhány hónapja találkozott a férfival.

A párommal 10 napja beszélt utoljára, nagyon készült a júniusi esküvőjére. Mindig is szeretett volna megházasodni és gyerekeket, de a hivatása volt az élete. Kész volt mások segítésére, a gyengébbek védelmezésére anélkül, hogy saját sorsán siránkozna. Pénteken veszélybe kerültek a honfitársai. Egyértelmű volt, hogy közbelép.

– jellemezte barátját Beatrix.
 
kép:BorsOnline
kép:BorsOnline

Júniusban lett volna az esküvőjük

A férfi 2016-ban polgári szertartás során házasodott össze feleségével. Egyházi esküvőjük idén júniusban lett volna. Jean-Baptiste atyához jártak jegyesoktatásra. – Bátor tettét egyedül erős hite magyarázhatja, ami aznap mindent felülírt. Sosem lesznek gyermekei, de hősiessége, úgy hiszem, sok mindenkit ösztönöz majd arra, hogy életü­ket áldozzák Franciaországért és a kereszténységért – méltatta a csendőrt a pap, aki a kórházban adta fel az utolsó kenetet a férfinak.
 
kép: BorsOnline
kép: BorsOnline

Édesanyja azonnal tudta, a fia a hős

Amikor édesanyja, Nicolle megtudta, hogy a rendőrök közül önként jelentkezett valaki túsznak, sejtette, hogy a fia az. – Mindig is felelősségtudó volt. A hazája még a családjánál is fontosabb volt számára. Nagyon jólesik, hogy hősként ünneplik, de szülőként elveszteni a gyermekemet mindez másodlagos – nyilatkozta a csendőr édesanyja a francia RTL-nek. Ar­naud há­rom fiútestvér közül ő volt a legidősebb. Eleinte ejtőernyős volt, majd kommandós, de szolgált a köztársasági elnöki Élysée-palotában is. Dél-Franciaországba – a tragédia helyszínére – felesége, Marielle miatt költözött. Áprilisban ünnepelte volna 45. születésnapját.
 
kép: BorsOnline
kép: BorsOnline

Hiába figyelték a terroristát

A marokkói származású terroristát a rendőrök végül lelőtték, a túszdrámában összesen tizenöten sérültek meg. Lakdim a hatóságok szerint magányos elkövető volt, aki kisebb bűncselekmények miatt már ismert volt a rendőrség előtt. Figyelték ugyan egy ideje, mégsem tudtak semmit a radikalizálódásáról. Arról pontos hírek nincsenek, hogy a csendőr alezredes miként vesztette életét, elképzelhető, hogy baráti tűz áldozata lett. Emmanuel Macron francia államfő is gyászolja a hőst, úgy fogalmazott: Arnaud kivívta az egész francia nemzet tiszteletét és csodálatát, kivételes bátorságról és önfeláldozásról tett tanúbizonyságot.
 
Borsonline.hu

http://www.delmagyar.hu/kulfold_hirek/egy_hos_csendor_emlekere/2554559/

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyonszúrt, majd felgyújtott egy holocaust-túlélő 85 éves asszonyt egy migráns Párizsban

Agyonszúrt, majd felgyújtott egy holocaust-túlélő 85 éves asszonyt egy migráns Párizsban
A 85 éves Mireille-t tizenegyszer szúrták meg egy késsel, aztán élve elégették a lakásában. A… Tovább olvasom